Nagyvilág

Katonai tiszteletadás mellett temették el Kalasnyikovot

Mihail Kalasnyikov (Mihail Kalasnyikov)
Mihail Kalasnyikov (Mihail Kalasnyikov)

Az AK-47-es gépkarabély tervezője 95 évesen halt meg hétfőn.

Katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra pénteken Mihail Kalasnyikovot az Oroszországi Föderáció katonai temetőjében, a Moszkva környéki Mityiscsi település közelében.

Az AK-47-es gépkarabély legendás hírű tervezője ravatalánál megjelent Vlagyimir Putyin orosz államfő, Szergej Sojgu védelmi miniszter, valamint Szergej Ivanov, az államfői hivatal vezetője is.

Az altábornagyi rangban lévő, számos magas állami kitüntetéssel és külföldi elismeréssel rendelkező konstruktőr az első neves személyiség, akit a nyáron felavatott orosz szövetségi katonai temetőben helyeztek végső nyugalomra. Utolsó útjára az általa tervezett fegyverből leadott díszlövésekkel kísérték.


Fotó: AFP

Izsevszkben, Kalasnyikov egykori lakóhelyén kedden és szerdán mintegy 60 ezer ember járult a híres tervezőnek az ottani ortodox székesegyházban elhelyezett ravatalához. Kalasnyikov egyébként nem volt hívő. Az Udmurt Köztársaságban, ahol Izsevszk található, csütörtökön kétnapos gyászt rendeltek el.

Mihail Kalasnyikov hétfőn hunyt el életének 95. évében, miután hetekig kórházban kezelték. A múlt héten már a fiát sem engedték be hozzá az intenzív osztályra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik