Nagyvilág

Hazamentek, de nem adják fel a greenpeace-esek

Szeptemberben vették őrizetbe őket, mert a Gazprom egyik olajfúró-tornyánál tiltakoztak a sarkvidéki olajkitermelés ellen. Elnöki kegyelemmel szabadultak.

Egy környezetvédő már csütörtökön elutazott vonattal, reggel újabb hat hagyta el nagyjából 100 nap után – Oroszországot. Az egyik brit aktivista azt nyilatkozta, hogy csak pihenőt tartanak, de nem hagyják abba a kampányt.

A 28 Greenpeace-est és két fotósukat még szeptemberben tartóztatta le az orosz parti őrség a Barents-tengeren, a Pecsora-öbölben, a Gazprom egyik olajfúró-tornyánál. Előbb kalózkodás volt a vád, amit később garázdaságra enyhítettek.

A környezetvédőket november végéig előzetes letartóztatásban tartották Murmanszkban, majd Szentpétervárra szállították őket, ahol a bírósági döntés értelmében egyenként 2 millió rubel (majdnem 14 millió forint) óvadék ellenében szabadulhattak, de a külföldiek nem hagyhatták el Oroszországot. Szabadon bocsátásukért számtalan nemzetközi szervezet és művész megmozdult, köztük magyarok is.

Végül Vlagyimir Putyin javaslatára az orosz duma nekik is amnesztiát adott a múlt héten. Sokan úgy vélték, azért, mert a közeledő téli olimpia előtt javítani akarnak az ország megítélésén.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik