Nagyvilág

Elnöki kutyáért rajong az argentin internet

kutya (kutya, )
kutya (kutya, )

Sztár lett a közösségi hálón Simón, az argentin elnök kutyája, amelynek máris több mint 4500 követője van a Twitteren.

Az agyműtétje után hivatalába visszatérő Cristina Fernández de Kirchner ajándékba kapta az ebet Adán Cháveztől, a néhai venezuelai elnök, Hugo Chávez fivérétől. Nem sokkal az után, hogy gazdája bemutatta a kutyát egy videón – amely az elnök visszatérését jelentette kedden az agyában észlelt vérömleny eltávolítása után – Simón iránt óriási érdeklődés támadt a világhálón.

Az állat mucuchíes, egyfajta juhászkutya. Venezuelában 1962-ben a nemzet kutyájává nyilvánították a fajt, amelynek egy képviselője, a híres Nevado volt Simón Bolívar hű társa a függetlenségi háborúkban. Nevado a Bolívar és a spanyol csapatok carabobói csatájában “esett el” 1821-ben, a spanyolok ledöfték.

A Twitter-fiókot egy fotó uralja a kutyáról Kirchner karjaiban, de több olyan montázs is felkerült már, amelyeken Simón vélhetően más politikusok négylábúival szerepel.

Az Egyesült Államokban filmes tanulmányokat folytató lánya által készített videón (4:47-től) a vidám elnök dorgálta a kölyköt, amely az ápoltságáról és eleganciájáról híres gazdája haja és keze után kapkod. “Ezt ne, Simón, vagy megszakítjuk a kapcsolatokat Venezuelával” – viccelődött a felvételen Cristina Fernández.

Az elnök ugyanakkor elmondta, hogy Simón nem marad Buenos Airesben, hanem Patagóniában, egy El Calafate nevű településen fog élni jó hegyi levegőn. A fővárostól csaknem 3000 kilométerre fekvő vidéken van az elnöknek rezidenciája.
Kirchner komolyabb ügyekkel is foglalkozott visszatérése után: jelentős átalakításokat hajtott végre kormányában és a nemzeti bank élén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik