Nagyvilág

Agyműtéten esett át az argentin elnök

cristina fernandez de kirchner (cristina fernandez de kirchner)
cristina fernandez de kirchner (cristina fernandez de kirchner)

Agyműtéten esett át helyi idő szerint kedd délelőtt az argentin elnök. Cristina Fernández de Kirchner fejéből egy vérömlenyt távolítottak el az egyik Buenos Aires-i klinikán - derült ki az argentin elnöki hivatal közleményéből.

A Favaloro Alapítvány egyetemi kórházában szombaton diagnosztizáltak az államfőnél az agyhártya és az agyállományt borító burok közötti vérömlenyt, amely, mint kiderült, egy néhány héttel ezelőtti fejsérülés következményeként alakult ki. A 60 éves Fernándezt azután vizsgálták meg, hogy szabálytalan szívverésre és fejfájásra panaszkodott. Az orvosok először 30 napos pihenőt javasoltak neki, hétfőn azonban mégis az operáció mellett döntöttek, miután a hematóma újabb tüneteket produkált. Az elnök asszony bizsergést, valamint enyhe és átmeneti izomerővesztést érzett a bal karjában.

A helyi sajtó jelentése szerint kedd délelőtt az argentin elnök számos híve jelent meg transzparensekkel a műtétet végző kórház épülete előtt. Több latin-amerikai elnök mielőbbi jobbulást kívánt hivatali kollégájának.

Neurológusok szerint az argentin államfőn elvégzett műtét egy egyszerű beavatkozásnak számít, amelyet már több mint 100 éve végeznek és körülbelül egy óráig tart. Az eljárás során a koponyát megnyitják, majd felszívják a vérömlenyt. Az operációt követően a beteg legalább 48 óráig intenzív ellátásra szorul, a teljes felépüléshez pedig 4-6 hétre van szükség.

Argentínában október 27-én félidős kongresszusi választásokat tartanak, amelyeken a kormánykoalíció számára a parlamenti többség megtartása a tét.

A dél-amerikai országot 2007 óta irányító Fernández a műtét előtt ideiglenesen Amado Boudou alelnökre bízta az államfői teendők ellátását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik