Nagyvilág

A téli olimpiának köszönhetik, hogy szabadok?

pussy-riot(960x640)(1).jpg (pussy riot)
pussy-riot(960x640)(1).jpg (pussy riot)

Kiengedték a börtönből Mihail Hodorkovszkijt, az orosz elnök egykori ellenfelét. Tíz éve tartóztatták le, adócsalás miatt. Azóta több ítélet is született ellene. Putyin kritikusai szerint a fő bűne az volt, hogy támogatta az orosz ellenzéket. Szabadon engedik a Pussy Riot zenekar két tagját is.

Az orosz elnök csütörtökön okozott kisebb meglepetést azzal, hogy bejelentette régi ellenfele szabadon bocsátását. “Már több mint 10 éve töltött börtönben, ez komoly büntetés. A kegyelmi kérvényében emberiességi okokra, az édesanyja betegségére hivatkozott.” – mondta Putyin.

A Jukosz olajvállalat egykori főrészvényesét 2003-ban tartóztatták le. Azóta két ítélet is született ellene. 2010-ben 14 év szabadságvesztést kapott csalásért, sikkasztásért és adóelkerülésért. De büntetését enyhítették, így jövő augusztusban szabadult volna. Az orosz ellenzék és emberi jogi szervezetek szerint az volt a bűne, hogy pénzzel támogatta Putyin ellenfeleit.

A Pussy Riot együttes egyik tagját Szibériában, Krasznojarszk városában tartják fogva. Tavaly, két társával együtt, huliganizmusért ítélték el, mert egy katedrálisban tiltakoztak Putyin ellen. Ő is kegyelmet kapott.

Szeptemberben a Greenpeace zöld szervezet 30 aktivistáját vették őrizetbe, mert egy olajfúró toronynál tiltakoztak az orosz olajkitermelés ellen. Most ők is szabadulhatnak.

Szvetlana Bakhmina a Jukosz olajipari cég ügyvédje volt. Ő maga is három évet töltött börtönben. Szerinte a tömeges amnesztia annak köszönhető, hogy Oroszország rendezi a téli olimpiát. Ugyanezt gondolja az ellenzék is. Több nyugati politikus mindenesetre már üdvözölte a szabadon bocsátások hírét.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik