Nagyvilág

Diplomáciai vihar egy vicc miatt

Francois-Hollande-(960x640)(2).jpg (francois hollande, autó, )
Francois-Hollande-(960x640)(2).jpg (francois hollande, autó, )

Kisebb diplomáciai viszályt okozott a francia elnök Algériával kapcsolatos kiszólása.

Kisebb diplomáciai viszályt okozott Francois Hollande egy viccesnek szánt kijelentése, amelyben a francia elnök az észak-afrikai arab ország biztonsági helyzetén élcelődött. Hollande még a hét elején a franciaországi zsidó intézmények tanácsának egy rendezvényén kijelentette: Manuel Valls belügyminiszter “biztonságban és egészségesen” tért haza Algériából, és “már ez is nagy dolog”.

Algériai politikusok és a sajtó is bírálta a hét végén a kiszólást. Ramtane Lamamra algériai külügyminiszter sajnálatosnak nevezte Hollande kijelentését, és azt mondta, hogy az “csökkenti a két ország kapcsolatának értékét”.

Az algériai emberi jogi bizottság vezetője nyílt bocsánatkérést követelt a “provokáció” miatt. A Társadalmi Mozgalom a Békéért nevű iszlamista párt egyik képviselője pedig sürgette az algériai hatóságokat, hogy adjanak választ “az ország felháborító megsértésére”.

A francia elnök szavait az algériai sajtó is hevesen bírálta. “Hollande Algérián viccelődött a zsidók előtt” – állt három algériai napilap szombati címlapján.

Hollande kijelentését a legnagyobb francia ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) is elítélte.

Az államfő vasárnap nyilatkozatban fejezte ki “őszinte sajnálkozását szavainak értelmezése” miatt, és közölte, hogy ugyanezt közvetlenül algériai kollégájának, Abdel-Aziz Buteflika elnöknek is megteszi telefonon.

Az algíri külügyminisztérium kielégítőnek találta Hollande sajnálkozását. Amar Belani szóvivő szerint Lamamra külügyminiszter “megelégedettséggel vette tudomásul” a francia elnök nyilatkozatát, “különösképpen Algéria iránt táplált baráti érzelmeit és a népe iránti nagy tiszteletét”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik