Nagyvilág

Így bulizott Franciaország új elnöke

Tízezrek köszöntötték Párizsban Francois Hollande-ot, aki azt ígérte, új időszámítás kezdődik, és véget vet a megosztottságnak.

A szocialista jelölt 51,67 százalékot szerzett az államfőválasztás második fordulójában, ezzel legyőzte az eddigi elnököt, a jobboldali Nicolas Sarkozyt. Hollande és hívei a francia baloldal hagyományos gyülekezőhelyén, a párizsi Bastille téren ünnepelték a diadalt.

 

 

A francia elitképzőn, az ENA-n végzett 57 éves Hollande 11 éven át irányította a Szocialista Pártot (PS), Correze megyében többször is képviselőnek választották, de kormánytag soha nem volt.

Államfőként a rekordméreteket öltő, több mint tíz százalékos munkanélküliség, a deficit és az államadósság lefaragása lesz a legfőbb feladata, valamint kezelnie kell a franciáknak a Brüsszel által megkívánt strukturális reformokkal és megszorításokkal szembeni, egyre növekedő elégedetlenségét is. Egyik választási ígérete az volt, hogy 75 százalékra emeli a legmagasabb jövedelmek után fizetendő adót.

Francois Hollande már korábban jelezte, hogy a megszorítások helyett a növekedést ösztönző politikát szeretne az Európai Unióban. A német kormány máris “szoros együttműködést” ígért az új francia elnöknek. Guido Westerwelle külügyminiszter azt mondta, hogy a két ország együtt fog dolgozni az adósságválság leküzdése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik