Nagyvilág

Szörnyű véget ért az elnök ajándéktevéje

teve (teve, állat, )
teve (teve, állat, )

Megették a francia államfőnek adott állatot. Nagyobbat és szebbet ígérnek neki cserébe.

Megették azt a tevét, amelyet a helyiek a Maliba érkezett Francois Hollande francia elnöknek adtak ajándékul február 2-i timbuktui látogatásán: a tettes állítólag az a család volt, amelyre az állat őrzését bízták – közölte kedden egy francia védelmi minisztériumi illetékes. A mali hatóságok megígérték: másik tevével kárpótolják a francia államfőt.

A Valeurs actuelles című francia hetilap értesülése szerint a rossz hírt az államfővel egy minapi kormányülésen közölte Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter, aki feladatul kapta, hogy rendszeresen tájékoztassa az elnököt a teve hogylétéről.

Hollande elnököt február elején kitörő örömmel fogadta a lakosság Timbuktuban, amelyet a francia csapatok néhány nappal korábban foglaltak vissza a számos túlkapást elkövető iszlamista csoportoktól. A francia elnöknek hálából egy tevét adtak ajándékba. A francia titkosszolgálatok el akarták juttatni Franciaországba, hogy egy állatkertben helyezzék el, végül egy mali családra bízták.

Francois Hollande-ot szemmel láthatólag zavarba ejtette a teve, amely nem tűrte, hogy megsimogassa. “Amikor csak tudok, utazni fogok rajta” – mondta mosolyogva az államfő Diocounda Traoré mali elnöknek.

Egy timbuktui helyi vezető közölte: az új tevét, amely “nagyobb és szebb lesz”, elküldik Franciaországba az elnöknek. “Szégyelljük, ami történt a tevével. Ajándék volt, nem ezt a sorsot érdemelte” – mondta. Francia vezetők hosszú idők óta számos egzotikus, illetve vadállatot kaptak már Afrikában vagy a világ más részein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik