Nagyvilág

Ünnepi minivakáció dukál a román közszolgáknak

pihenés (pihenés, )
pihenés (pihenés, )

Csaknem kéthetes szabadságra mehetnek Romániában a közalkalmazottak.

Három (máskor ledolgozandó) pihenőnapot kapnak Újév környékén a romániai közalkalmazottak, így csaknem kéthetes vakációvá alakíthatják a karácsonyi és újévi munkaszüneti napokat – közölte hétfőn a Hotnews.ro hírportál.

A hivatalos közlönyben a hét végén megjelent kormányhatározat szerint december 27., és 31., illetve január 3. lesz pihenőnap. Mivel Romániában január 1. és 2. is hivatalos munkaszüneti nap, valójában karácsony és január 6. között egyetlen munkanap maradt: hétfő, december 30-a.

A decemberi pihenőnapokat decemberben, a januárit januárban kell ledolgozni: vagy szombati napokon, vagy túlóra formájában.

Csak ajánlás a versenyszférának

A kormányhatározat hatálya nem terjed ki a megszakítás nélküli tevékenységeket biztosító közalkalmazottak munkarendjére és az adóhatóság bizonyos részlegeire. A karácsonyi és szilveszteri “minivakáció” kialakítását célzó kormányhatározat csak ajánlás szintjén érvényes a versenyszférára.

Az Európai Unió tagállamai közül Romániában dolgoznak a legtöbbet az alkalmazottak. Az unió munkaügyi alapítványa, az Eurofound adatai szerint a romániai munkavállalók rendelkeznek a legkevesebb szabadnappal.

Romániában évi tíz hivatalos munkaszüneti nap van: a vallási ünnepek (karácsony, húsvét, pünkösd, Szent András és Nagyboldogasszony Napja) mellett január elseje és másodika, május elseje, valamint a román nemzeti ünnep, december elseje hivatalos szabadnap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik