Nagyvilág

Botrány az olasz parlamentben, de nem Berlusconi miatt

silvio berlusconi (silvio berlusconi)
silvio berlusconi (silvio berlusconi)

Káosz az alsóházban: Olaszországban néhány képviselő egy időre elfoglalta az üléstermet.

Az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) képviselői csütörtökön elfoglalták egy időre az olasz parlament alsóházi üléstermét, miután kiderült, hogy az olasz választási törvény és így a parlament is alkotmányellenes.

Az M5S tagjai a kormánynak fenntartott ülőhelyekre telepedtek és azt kiabálták: “Törvénytelen a parlament! Bennünket is törvénytelenül választottak meg!” A mozgalom képviselői később kivonultak az alsóházból azt hangoztatva, hogy teljesen felesleges folytatni a törvényhozást.

Laura Boldrini, a képviselőház elnöke elutasította, hogy felfüggessze az alsóház munkáját. A képviselőházi frakcióvezetők a választási reform minél előbbi napirendre tűzését sürgették.

Disznó módra összehányt jogszabály

Az olasz alkotmánybíróság szerdai döntése szerint a 2005-ben hatályba lépett választási törvény – amely alapján a 2006-os, 2008-as és 2013-as olasz parlamenti választásokat tartották -, alkotmányellenes. A törvényt Roberto Calderoli, az Északi Liga politikusa dolgozta ki a IV. Berlusconi-kormány idején, de ő maga is “disznó módra” összehányt jogszabálynak tartotta.

A választók nem egyéni jelöltekre, hanem pártlistákra szavaztak. A győztes pártnak további parlamenti mandátumokat osztottak. Ezzel a törvénnyel az idei választásokon egyetlen egy párt sem tudott többséget szerezni és kormányt alakítani.

Az államfő is törvényen kívüli?

A jelenlegi parlamenti pártok óvatosan nyilatkoznak az esetleges törvénytelenségről. A választási törvény alkotmányellenességének megállapítása ugyanis megkérdőjelezi a volt és a mostani olasz parlament törvényességét, valamint a korábbi és a jelenlegi ciklusban hozott törvényeket. A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) szerint még a parlament által megválasztott Giorgio Napolitano államfő is “törvényen kívüli”.

Az Enrico Letta vezette kormánykoalíció áprilisi felállása óta ígéri az új olasz választási törvényt, mely elemzők szerint elkerülhetetlenné vált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik