Nagyvilág

Berlusconi nem akar magyar EP-képviselő lenni

Berlusconi  (Berlusconi )
Berlusconi  (Berlusconi )

Megszólalt a volt kormányfő, aki nem hagyja el hazáját, mert szerinte szükség van rá Olaszországban.

“Eszem ágában sincsen Bulgáriába vagy máshova menni. Olaszországban maradok” – jelentette ki Silvio Berlusconi, az ellenzékbe vonult Hajrá Olaszország (FI) elnöke. Nemrég az olasz lapok még arról cikkeztek, hogy külföldön politizálna tovább, és akár magyarként lenne európai parlamenti képviselő. A Hír24-nek a Külügyminisztérium megerősítette, hogy a bukott kormányfő hiába reménykedik.

Mivel csak akkor lehetne Berlusconi magyar EP-képviselő, ha magyarországi lakóhelyet létesít, vagyis hazánkban életvitelszerűen tartózkodik, továbbá sem Magyarországon, sem az állampolgársága szerinti államban nem zárták ki a választhatóság jogából. Miután eltiltották 6 évre attól, hogy a választásokon elinduljon, beleértve az európa parlamenti választásokat is, így Magyarországon sem indulhatna.

“Nevetséges lenne”

A volt olasz kormányfő egy római könyvbemutatón azt is elmondta, hogy bár elveszítette szenátusi mandátumát, ettől még a politikából nem zárták ki.

“Parlamenten kívüli politikai vezető leszek, mint Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkárjelöltje, vagy Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére. Ők sem tagjai a római parlamentnek” – példálózott Silvio Berlusconi. Megjegyezte, Olaszországban szükség van rá, máskülönben a szélsőséges erők, az ügyészek és bíróságok által hatalomra juttatott PD veszi át a hatalmat.

Ami az adócsalásért rá kiszabott ítéletet és a közhasznú munkavégzést illeti, Berlusconi szerint “elképzelhetetlen, hogy egy korombeli vállalkozó, sportember és államférfi szociális munkásokkal beszélgessen és így rehabilitálódjon, nevetséges lenne!”.

“Én vagyok a legtapasztaltabb olasz politikus”

Kijelentette, ő nem kér kegyelmet, hanem Giorgio Napolitano államfő saját kezdeményezésére részesítse őt kegyelemben. “Én vagyok a legtapasztaltabb olasz politikus. Az egyetlen, aki bármilyen problémát a lehető legjobban meg tud megoldani” – mondta magáról Berlusconi.

Hozzáfűzte, hogy a FI más pártokkal koalícióban indulhatna az európai parlamenti választásokon. “Az eurót idegen valutának tartom, de nem lesz könnyű kilépni belőle” – hangoztatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik