Nagyvilág

Berlusconi menyasszonya pápai kegyelemben bízik

silvio-berlusconi(960x640)(2).jpg (silvio berlusconi)
silvio-berlusconi(960x640)(2).jpg (silvio berlusconi)

A hetvenhét éves olasz politikus menyasszonya Ferenc pápa segítségét kéri, miután a volt miniszterelnököt megfosztották mentelmi jogától.

A huszonnyolc éves nő már csak a pápai kegyelemben bízik, miután az olasz szenátus a minap kizárta soraiból Berlusconit, így a bírósági döntés értelmében készülhet az egyévi közmunkára. A kegyelem kérése nem először vetődött fel a párban, korábban Berlusconi azt nyilatkozta, hogy Giorgio Napolitano államfőnek anélkül kellene őt kegyelemben részesíteni, hogy ő egyáltalán kérvényezné azt.

Csak a pápában bíznak

„Én is gondoltam arra, hogy Napolitanohoz fordulok, és én kérjek kegyelmet Silvionak, ám zárva találtam a Quirinale, az elnöki palota ajtait” – nyilatkozta a menyasszony, majd hozzátette, hogy a szenátusi szavazás véleménye szerint államcsíny volt, „nem nevezhető másnak”.

Ezek után egyértelmű volt, hogy a következő állomás Ferenc pápa lesz. „A pápához fordulok, hogy fogadjon audiencián, és hallgassa meg Silvio történetét, valamint egy levelet is írok neki, amiben arra kérem, hogy bocsásson meg a vőlegényemnek az adócsalás miatt” – mondta a Corriere della Sera olasz napilapnak Francesca Pascale.

Eközben a volt miniszterelnök a saját pártja, a Forza Italia előtt kommentálta a kizárást. Gyásznapnak nyilvánította a napot, amikor kizárták a szenátusból és tovább harcol – ahogy ő fogalmazott – a meghurcoltatása ellen.

2019-ig nem indulhat választásokon

Berlusconi most legalább hat évig nem indulhat az olaszországi választásokon – beleértve az európai parlamentit is -, de várhatóan továbbra is a közélet meghatározó szereplője marad. Azt a másodfokú ítéletet pedig, amelyben négy év börtönre ítélték, de ebből hármat automatikusan elengedtek egy korábbi amnesztiatörvény értelmében, szintén államcsínynek tartja. Az egy év közmunkát is elfogadhatatlannak nevezte, ahogy ő fogalmazott: „Ha vécét kell takarítanom, az nemcsak engem, hanem egész Olaszországot nevetségessé teszi!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik