Nagyvilág

Sajtos megoldás a lefagyott utakra

havas-ut(960x640).jpg (havas út, )
havas-ut(960x640).jpg (havas út, )

Mindenki nyer, a fura szagot pedig meg lehet szokni.

Sajátos, sajtos megoldást eszelt ki a lefagyott utak biztonságossá tételére Emil Norby, a Wisconsin államban működő Polk Megyei Autópálya Felügyelőség alkalmazottja. Ötlete kézenfekvő, olcsó, több problémára is válasz, csak picit szokatlan, van némi mellékhatása: fura szaga van.

Wisconsin Amerika tejtermékgyára, leginkább sajtiparáról híres. Üzemeiben hatalmas mennyiségben készül többek között sós sajtlében úszó mozzarella és provolone. A lé a sajtgyártás egyik mellékterméke, aminek egy részét ugyan elhasználják a sajtok csomagolásánál, de sok gondot okoz az üzemeknek, hogy a többitől megszabaduljanak. Illetve csak okozott, mert Norbynak hála, a felesleges lé ezentúl az utakra kerül.

A sajtlé fagyáspontja mínusz 21 fok, és sokkal hatásosabb az általában használt kristályos sónál, mert annak általában 30 százaléka egyszerűen legurul az útról, ami nemcsak anyagi veszteséget jelent, hanem súlyos környezetkárosítást is okoz.

 

Mozzarella. A sajt az asztalra, a lé az utakra kerül
(fotó: Wikipedia)

Az útkezelő vezetése elfogadta az érveket, megkereste az egyik nagy sajtgyárat, majd kötöttek egy megállapodást, aminek eredményeként, egy hónapja, a világon először sajtlével fagymentesítik az utakat. Eddig minden a legnagyobb rendben: az utak tökéletesen járhatók, és már az első hónapban 40 ezer dollárt spórolt a megye sóvásárláson, és további 30 ezret a sajtgyári hulladékkezelésen.

Az egyetlen apró kellemetlenség a terjengő sajtszag. „De mégis kit zavarhatna az, hogy az útjaink Wisconsin-illatúak?” – idézi a The Modern Farmer című lap Emil Norby, az ötletgazda válaszát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik