Gazdaság

Botrányos költséggel épül az új autópálya?

autopalya(210x140)(2).jpg (autópálya, sztráda, )
autopalya(210x140)(2).jpg (autópálya, sztráda, )

Jávor Benedek PM-társelnök szerint túl sokat költenek az M4-es Abony és Fegyvernek közötti szakaszára. A miniszter cáfol és magyaráz.

3,8 milliárd forintba kerül egy kilométernyi az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek között építendő szakaszából, ami Jávor Benedek PM-társelnök szerint elképesztően magas költséget jelent. A Világgazdaság cikke szerint a politikus a parlament honlapján tette fel a kérdést a kormánynak: kíván-e vizsgálatot folytatni az összesen 110,7 milliárd forintba kerülő sztrádaszakasz esetleges túlárazása kapcsán?

Jávor emlékeztet: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint az autópálya három részletben épül meg, három különböző kivitelező közreműködésével. A PM-es képviselő rámutat arra, hogy az már a térképen is jól látszik: nem kell hegyeket elhordani és alagutakat fúrni a nyomvonalon. Úgy véli, a NIF közleménye azzal igyekszik védeni a védhetetlent, hogy részben ártéri területen, Natura 2000-es övezetben zajlik majd az építkezés.

A politikus arra is emlékezteti a Németh Lászlóné fejlesztési minisztert, hogy az M7-es autópálya Zamárdi és Balatonszárszó közötti szakasza, ami a völgyhíddal együtt hasonló körülmények között épült, kilométerenként 2,88 milliárd forintba került. Ezt korábban a Fidesz világraszóló botrányként emlegette – tette hozzá Jávor.

Németh Lászlóné válaszában azt írta, hogy a NIF Zrt. szabályos, nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatását követően kötött szerződést a legalacsonyabb ajánlatot adó ajánlattevővel. A megemelkedett költségeket többi közt két folyóhíd megépítésével, a Tisza árterének kibővítésével, a környezetvédelmi előírások betartásával magyarázta. „A felsorolt tényeket figyelembe véve a felvetett vizsgálat elindítását nem tartom indokoltnak” – hangsúlyozta Némethné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik