Nagyvilág

Nyolc munkással végzett egy villám

villam(960x640)(3).jpg (villám, )
villam(960x640)(3).jpg (villám, )

Hat társuk megsérült. Egy sátorban laktak Johannesburg környékén.

Nyolc embert sújtott agyon egy villám a Dél-afrikai Köztársaságban – közölte pénteken az ország rendőrsége.

A szerencsétlenül jártak egy sátorban voltak, amikor beléjük vágott a villám. További hat társuk sérüléseket szenvedett, őket kórházba vitték. Mindannyian építőipari munkásokként dolgoztak Johannesburg környékén, és munkáltatójuk csak sátort biztosított nekik lakhelyként. A nyolc halott között mozambiki és lesothói vándormunkások is vannak.

Hogy kerülhető el?

A villámok a legkisebb ellenállású utat követik, így az élő szervezetek alacsony villamos ellenállásuk miatt potenciális veszélynek vannak kitéve. Egy kisebb villámcsapás által okozott áramütés is azonnali szívleálláshoz, halálhoz vezethet.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy villámláskor senki se maradjon nyílt területen, ehelyett autóba vagy épületbe húzódjanak be vihar idején. Ha ez nem megoldható, akkor se tartózkodjon senki vízben, hegytetőn, illetve magányos vagy erdőszéli fa közelében.

A természeti jelenség ellen elsősorban technikai eszközökkel lehet védekezni. Az épületekben szakszerűen kiépített villámvédelem, vagyis a villámhárító és a túlfeszültség-védelmi rendszer nagyfokú biztonságot nyújt a villámok közvetlen és közvetett hatásaival szemben – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatójából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik