Nagyvilág

Nem lesz Obama-Putyin találkozó

Snowden(1)(960x640).jpg (Snowden)
Snowden(1)(960x640).jpg (Snowden)

Az amerikai elnök lemondta tervezett megbeszélését orosz kollégájával,a Snowden-ügy miatt.

Az orosz-amerikai kapcsolatokban feszültséget okozott, hogy Oroszország nemrég menedéket adott az egyik legkeresettebb amerikainak, Edward Snowdennek, az amerikai titkos adatgyűjtést leleplező informatikusnak.

A Fehér Ház ma bejelenetette, hogy Barack Obama nem találkozik szeptemberben Vlagyimir Putyinnal Moszkvában. A G20-csoport szentpétervári csúcstalálkozóján részt vesz, az orosz fővárosba viszont nem utazik el, helyette egy svédországi látogatást iktat be a programjába.

Washington várhatóan még helyi idő szerint szerda reggel értesíti Moszkvát Obama döntéséről.

Ben Rhodes, Obama nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese elmondta: Oroszország múlt heti döntése Snowden menedékkérelméről csak tovább rontott az egyébként is feszült orosz-amerikai viszonyon. Az elnök azért döntött úgy, hogy lemondja a Moszkvába tervezett kétoldalú megbeszélést Putyinnal, mert csak kevés jel utal arra, hogy a találkozón előrelépést lehetne elérni – mondta Rhodes.

Tegnap Barack Obama az NBC televízió esti show-műsorában azt mondta a Snowden ügy kapcsán, hogy Moszkva időnként még ma is “visszacsúszik egyfajta hidegháborús gondolkodásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik