Nagyvilág

Vizsgálat indul a The Guardian újságírójának élettársa ellen

david miranda (david miranda)
david miranda (david miranda)

A brit rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy terrorizmusellenes nyomozói bűnügyi vizsgálatot indítottak a The Guardian amerikai újságírója, Glenn Greenwald élettársa ellen a brit lap titkosszolgálatokat leleplező cikkeivel összefüggésben.

A londoni Heathrow reptéren a hét végén ideiglenesen őrizetbe vett brazil férfinál, David Mirandánál “rendkívül érzékeny dokumentumok voltak, amelyek nyilvánosságra hozása életeket veszélyeztethetett volna” – közölte egy rendőrségi szóvivő, aki hozzátette, hogy a nyomozás megindításáról a Mirandától elkobzott adathordozók előzetes vizsgálata alapján döntöttek.

A The Guardian több cikket is közölt az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), valamint a hasonló profilú brit szolgálat, a GCHQ kiterjedt – és sokak szerint súlyosan törvénysértő – internet-megfigyelési tevékenységéről. A Greenwald által írt leleplező cikkekhez az NSA volt szerződéses munkatársa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok szolgáltak forrásként, s a baloldali liberális brit lap további leleplezésekre készült.

A nyomozás megindítása a legfrissebb fordulat abban a hírszerzési botrányban, amely Barack Obama amerikai elnököt a moszkvai Kreml ellen fordította, David Cameron brit miniszterelnök közvetlen munkatársait pedig arra késztette, hogy a The Guardiant rávegyék a birtokában lévő, titkos dokumentumokat tartalmazó adathordozók megsemmisítésére.

Mirandát, aki dokumentumokat szállított a Brazíliában élő Greenwald és Snowden Berlinben dolgozó kapcsolata, Laura Poitras amerikai dokumentumfilmes között, a terrorizmus elleni törvényre hivatkozva vették őrizetbe, s hallgatták ki, majd kilenc óra elteltével vádemelés nélkül szabadon engedték, miután elvettek tőle minden lehetséges adathordozót – a laptopját, a mobiltelefonját, egy számítógépes merevlemezt és több memóriakártyát.

Csütörtöki közleményében a brit rendőrség nem árult el részleteket a Miranda ellen indított bűnügyi vizsgálatról, és a férfi ügyvédje, Gwendolen Morgan újságíróknak azt mondta, nem tudja, milyen alapon indították meg az eljárást.

Morgan előzőleg a brit felső bírósághoz fordult, hátha megakadályozhatja, hogy a brit hatóságok átvizsgálják, lemásolják vagy másokkal megosszák a Mirandától elkobzott berendezéseken talált több tízezer dokumentumot.

A kereset célja “a lefoglalt kényes újságírói dokumentumok bizalmasságának védelme” – közölték Miranda jogi képviselői. Egyúttal azzal érveltek, hogy Miranda feltartóztatása súlyosan sértette a férfi emberi jogait, és ezáltal ellentmond az Emberi Jogok Európai Egyezményének is.

Két bíró azonban engedélyt adott a hatóságoknak, hogy augusztus 30-ig alaposan átvizsgálják a dokumentumokat, amennyiben az a nemzetbiztonság védelmét vagy bármilyen terrorizmushoz köthető kapcsolat kivizsgálását szolgálja.

A rendőrségi közlemény üdvözölte a bírói döntést, hangoztatva, hogy az “lehetővé teszi a több ezer titkos hírszerzési dokumentumot tartalmazó anyag átvizsgálásának folytatását emberi életek és a nemzetbiztonság érdekében”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik