Nagyvilág

Szabadságon a CIA

CIA-kem-titkoszszolgalat(1)(2)(1)(960x640).jpg (CIA, kém, titkoszszolgálat)
CIA-kem-titkoszszolgalat(1)(2)(1)(960x640).jpg (CIA, kém, titkoszszolgálat)

Fizetetlen kényszerszabadságra küldték az amerikai hírszerző ügynökségek polgári alkalmazottainak 70 százalékát is az amerikai állam fizetésképtelensége miatt.

Nevük mellőzését kérő tisztviselők elmondása szerint csak a Központi Hírszerző Ügynökségnél (CIA) 12 500 civil munkatársat utasítottak arra, hogy vegyen ki fizetés nélküli szabadságot. A katonákat és más egyenruhás alkalmazottakat nem érinti a döntés.

Az amerikai kormányzat keddtől kényszerült jelentősen korlátozni intézményeinek tevékenységét, miután a kongresszus a két nagy párt – egészségügyi reformmal kapcsolatos – vitája miatt nem tudta megszavazni azt a költségvetési jogszabályt, amely az október elsején kezdődött új pénzügyi év első heteiben biztosította volna a kormányzat finanszírozását. Ilyen utoljára 17 éve fordult elő az Egyesült Államokban.

A részleges leállás miatt országszerte mintegy egymillió kormányalkalmazottnak kellett fizetés nélküli szabadságra mennie. Bezárták egyebek között az állami múzeumokat és nemzeti parkokat, és jelentősen lelassult az állami irányítás alatt álló munka számos ágazatban, köztük a kutatásban is. A nemzetbiztonságot garantáló tevékenységet nem korlátozták.

Szakértők szerint a leállás országos szinten napi több száz millió dolláros kiesést jelent az amerikai gazdaságnak. Csak Washington körzetében 200 millió dollárra teszik a napi veszteséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik