Nagyvilág

Bezár a New York-i Szabadság-szobor

Szabadság szobor (szabadság szobor)
Szabadság szobor (szabadság szobor)

Akár hónapokig is elhúzódhat az amerikai fizetésképtelenség.

A világ lélegzet-visszafojtva figyel – ez volt kedd délután a CNN hírportáljának első címe. Leállt ugyanis a kormányzati szervek és szövetségi hivatalok nagy része az Egyesült Államokban. A dolgozók negyedét, 800 ezer embert kényszerszabadságra küldtek, miután a kongresszus republikánus és demokrata képviselői nem tudtak megállapodni a költségvetésről.

Bezárnak a múzeumok, nemzeti parkok, szünetel az útlevélkiadás, még a New York-i Szabadság-szobrot sem lehet látogatni – a hadsereg, a rendőrség, a tűzoltóság, a hírszerzés és a NASA azonban továbbra is kap pénzt, tehát működik. Volt már ilyen az Egyesült Államok történetében, Clinton elnöksége alatt, 1995 és 1996 fordulóján. Akkor 21 napig tartott.

A mostani megegyezés napokig, de akár hónapokig is eltarthat. Elemzők szerint ráadásul ez csak bemelegítés a következő nagy republikánus-demokrata csatára. Október közepéig ugyanis meg kellene állapodniuk arról, hogy a szövetségi kormányzat újabb hiteleket vehessen fel az elszaladt kiadások finanszírozására. Ebben az ügyben is mereven eltérőek az álláspontok.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Olvasói sztorik