Nagyvilág

Obama: Ideológiai keresztes hadjárat zajlik

barack obama (barack obama, )
barack obama (barack obama, )

"A republikánusok ideológiai keresztes hadjárata megbénította az államot" - jelentette ki az amerikai elnök kedden, és felszólította ezeket a képviselőket, hogy indítsák el újra a kormány működését.

A republikánusok egy frakciója, a legkonzervatívabb szárny kikényszerítette a kormányzat leállítását, “csak azért, mert nem tetszik nekik egy törvény” – fogalmazott Obama az általa kezdeményezett egészségügyi reformra utalva.

Megjegyezte: “minél tovább tart a leállás, annál rosszabb lesz a hatása… a republikánusok nem tarthatják fogva túszként az egész gazdaságot”.

Az elnök a Fehér Ház rózsakertjében nyilatkozott az éjfél után kialakult helyzetről, amelyben közel milliónyi állami alkalmazottat küldenek meghatározatlan ideig tartó fizetés nélküli szabadságra, mert nincs elfogadott költségvetés, sem ideiglenes költségvetés. Ez utóbbit a múltban rutinszerűen, két párti támogatással jóváhagytak hasonló helyzetben.

Fotó: AFP/Saul Loeb

Obama megragadta az alkalmat, hogy ismét felhívja a figyelmet elnöksége legfontosabb társadalmi kezdeményezésének, az egészségügyi reformnak az előnyeire, amelyek révén az egészségügyi rendszerből eddig kimaradt milliók juthatnának hozzá betegbiztosításhoz elérhető áron.

Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy még pusztítóbb hatása lenne a gazdaságra annak, ha az október közepi határidőre nem születne megállapodás az államadósság felső határának felemeléséről, mert politikai ellenfelei a megegyezési kényszert arra használnák ki, hogy visszafordítsák az egészségügyi reformot. “Ha ezt teszik, történelmében először fizetésképtelenségbe kényszerítik az Egyesült Államokat, s ez jóval veszélyesebb, mint a kormány leállása… az a gazdaság leállása lesz” – mondta.

“Nem fogok vitatkozni arról, hogy milyen felelőssége van a kongresszusnak az állam számláinak kifizetésében”. A kincstár felhatalmazása a számlák kifizetésére “rutin szavazás”, nem pedig “engedmény” az elnöknek vagy a kormánynak – szögezte le Obama.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik