Nagyvilág

Lekapcsoltak egy CIA-ügynököt Moszkvában

CIA-kem-titkoszszolgalat(1)(960x640)(2).jpg (CIA, kém, titkoszszolgálat)
CIA-kem-titkoszszolgalat(1)(960x640)(2).jpg (CIA, kém, titkoszszolgálat)

Az amerikai diplomata megpróbált beszervezni egy orosz tisztet.

Egy orosz titkosszolgálati tiszt beszervezési kísérlete miatt Moszkvában előállították az amerikai központi hírszerzés (CIA) ügynökét, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének egyik diplomatáját – közölte kedden az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB tájékoztatása szerint az illető – Ryan C. Fogle – az amerikai diplomáciai misszió politikai részlegének harmadtitkára, akit keddre virradó éjszaka állítottak elő az orosz fővárosban.

A férfinál speciális műszaki berendezéseket, a beszervezni kívánt ügynök részére írásos utasítást, külalakja megváltoztatására alkalmas eszközöket és nagy összegű készpénzt találtak – közölték Moszkvában.

A Russia Today angol nyelvű orosz televízióban olyan fényképeket is bemutattak, amelyek állítólag az amerikai nagykövetség munkatársáról készültek, annak előállításakor. Az egyik fotón látható, amint valószínűleg az orosz biztonsági szolgálat munkatársa egy földön hasaló férfin térdepel, akinek karjait hátrafeszítették, és aki egy másik fényképen egy irodában ül. A képeken az elkobzott tárgyak, a beszervezendő orosz titkosszolgálati embernek szánt levél és a pénz, valamint Fogle követségi belépője és diplomatakártyája is szerepel.

A Russia Today honlapján szereplő levél szerint 100 ezer dollárt akartak fizetni az orosz személynek szakmai tapasztalataiért, de a honorárium több is lehetett volna, ha az illető kész lett volna speciális kérdésekre válaszolni. A hosszú távú együttműködésért akár egymillió dollárt is hajlandóak lettek volna adni. A fedésben dolgozó ügynököt már átadták az amerikai nagykövetségnek.

Az incidens miatt szerdára bekérették az orosz külügyminisztériumba az Egyesült Államok nagykövetét. Michael McFaul a Twitter internetes közösségi oldalon nem kommentálta a történteket.

A legutolsó kémbotrány 2010-ben rázta meg az orosz-amerikai kapcsolatokat, amikor tíz orosz, úgynevezett alvó ügynököt lepleztek le az Egyesült Államokban, majd utasítottak ki. Moszkva válaszként négy embert, közöttük kémkedésért elítélt személyeket adott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik