Nagyvilág

Nagyüzemben pusztították idén az orrszarvúakat

orrszarvú (orrszarvú)
orrszarvú (orrszarvú)

Rekordszámú orrszarvúval végeztek vadorzók a Dél-afrikai Köztársaságban az utóbbi egy évben: szeptember végéig 704-et ejtettek el az élénk szarvkereskedelem miatt - közölte kedden az ország környezetvédelmi minisztériuma.

A pusztítás miatt tovább erősödik az aggodalom, hogy megfogyatkozhat a világ rinocéroszállománya, mivel afrikai orrszarvúból csaknem az összes Dél-Afrikában él. A tavaly szeptember végét megelőző 12 hónap alatt 668 példánnyal végeztek orvvadászok. A teljes dél-afrikai orrszarvúállományt jelenleg 22 ezer példányosra becsülik.

A rinocéroszok szarva drágább az aranynál, 14 millió forintnyi összegbe kerül kilója. A magas ár magyarázata, hogy Ázsiában gyógyszernek tartják, egyebek közt rákbetegséget legyűrő erejűnek vélik. A hiedelem pedig nemhogy gyengülne, hanem még erősödik is, legalábbis az orrszarvúak szarvának élénkülő kereslete erre utal.

Fotó: AFP

2010-ig viszonylagos nyugalomban élhettek az afrikai rinocéroszok, ám igencsak felszökkent a szarvkereslet, miután híre kelt, hogy egy vietnami miniszter rokonát sikerült kigyógyítani rákbetegségéből orrszarvútülökkel. Vietnam, Kína és Thaiföld az őrölten árult portéka legfőbb felvevő piaca. A hagyományos kínai gyógyászatban reuma enyhítésére, de gonosz szellemek elűzésére is használják. Vietnamban az újgazdagok másnaposság elleni szerként veszik. Mivel igen drága a por, gyakran hamisítják, így aztán sokan csak “placebót”, bivalyszarvőrleményt vásárolnak rengeteg pénzért.

A vadorzók többsége Mozambikból érkezik a Dél-afrikai Köztársaságba, és a legtöbb orrszarvúval a Kruger Nemzeti Parkban végeznek, amely határos Mozambikkal. A hatalmas, 20 ezer négyzetkilométeres park egyfajta fegyverkezési verseny tere is lett vadorzók és vadőrök között. A park katonákká képezte ki őreit és drónokkal is felszerelte őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik