Tudomány

Lassú kínhalált halnak az orrszarvúk

orrszarvú (orrszarvú)
orrszarvú (orrszarvú)

Évente több száz orrszarvút pusztítanak el orvvadászok, sokszor szerencsétlen állatot még élve megcsonkítják, és hosszú, kegyetlen haláltusára ítélik. Hogy a keleti gazdagoknak ne fájjon a hasuk.

Dél-Afrika az afrikai orrszarrvúpopulációk egyik utolsó mentsvára, több vastagbőrű él itt, mint a kontinens összes többi országában együttvéve. Ezért vált a maffiaként működő orvvadászok fellegvárává: csak ebben az évben napi átlagban két és fél rinocérosszal végeztek.

Miért? Mert tülküknek szinte varázserőt tulajdonítanak a keleti gyógyászatban, szerelmi vágykeltőként, potencianövelőként használják, ezen túl orvosságnak tekintik minden nyavalyára, az egyszerű hasfájástól a rákig. A porrá tört tülök kilójáért egyes ázsiai piacokon akár 50 ezer eurót is megadnak.

Megcsonkítva, sebesülten

A vadorzók módszere egyszerű, kilövik az állatot. Ehhez azonban komoly tapasztalatra és nagy kaliberű fegyverre lenne szükségük, de sokszor mindkettő hiányzik. Sok orrszarvú a lövéstől csak elkábul vagy megsebesül annyira, hogy kockázat nélkül lefűrészelhetik vagy “letörhetik” a tülkét. Az ilyenkor keletkező sérülések elfertőződhetnek, de még nagyobb baj, ha a sérülés miatt a több tonnás állat nem tud lábra állni.

Saját puszta tömege gátolja a vér áramlását, végzetes nyomás alá helyezi a belső szerveket. Mindez súlyosbítva a golyó ütötte seb és a tülök barbár módon való lefaragása okozta fertőzésekkel hosszú és nyomorúságos kínhalálra ítéli a szürke óriást. Az illegális vadászat az egyes egyedek szenvedésén túl is komoly probléma: mára a Föld orrszarvúfajai mind a kipusztulás szélén állnak.

Békés óriás

A vadorzók visszaszorítása szélmalomharcnak tűnik, miként az ázsiai “hívőket” sem sikerült meggyőzni arról, hogy a tülöknek semmiféle gyógyhatása nincs. Egyes természetvédők ezért szorgalmazzák, hogy legalizálják a rinocéroszszarv kereskedelmét. Ha ugyanis szakszerűen, kíméletesen távolítanak el belőle darabokat, az nem veszélyezteti az állat életét és idővel vissza is nő. Dísze nélkül, de legalább életben marad.

Afrikában az orrszarvúk két faja él, a keskenyszájú és a szélesszájú. Utóbbi a termetesebb, az elefánt után a vízilóval verseng a Föld második legnagyobb szárazföldi állata címért. Egy kifejlett példány hossza 350-400, marmagassága 180 centiméter, súlya pedig 2800-3500 kilogramm. Első szarva – ami valójában összeállt, elszarusodott szőrszálakból áll – akár 1,5 méterre is megnő.

A tehenek borjaikkal kisebb csoportokban élnek, a magányos domináns bikák viszont folyamatosan őrzik területüket, minden betolakodó hímmel felveszik a harcot. Egyedülálló az orrszarvúak között, hogy más fajokkal szemben rendkívül toleránsak. Még a vad példányokat is könnyen megközelítheti az ember – ez is magyarázhatja, miért ejtik el olyan könnyen az orvvadászok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik