Nagyvilág

Sokkal több túsz halt meg Nairobiban a terroristák szerint

nairobi terror (nairobi, támadás, merénylet)
nairobi terror (nairobi, támadás, merénylet)

Százharminchét túsz halt meg Nairobiban, a Westgate bevásárlóközpont elleni támadásban - állította szerdán a Twitter közösségi oldalra feltett üzenetében az al-Shabaab.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges szomáliai fegyveres szervezet azt írta, hogy a fegyvereseik, a mudzsáhidok által elfogott emberek haláláért nem őket, hanem Uhuru Kenyatta kenyai elnököt és kormányát kell felelősségre vonni. Az al-Shabaab egyben azzal vádolta meg a kenyai kormányerőket, hogy harci gázzal vetettek véget az ostromnak, és ők idézték elő az épület összeomlását. Ezzel a romok alá temették a bizonyítékokat és a túszokat – tartalmazta a terrorcsoport üzenete.

Fotó: AFP/Carl de Souza

Manoah Esipisu kenyai kormányszóvivő azonnal cáfolta az állítást, hozzátéve, hogy nem használtak harci gázt. Mint mondta, azt követően omlott le a bevásárlóközpont három szintje, hogy a támadók tüzet gyújtottak, és az meggyengítette az épület szerkezetét.

Hivatalosan 61 civil vesztette életét

A négy napig tartó túszdráma befejeződéséről kedd este számolt be Uhuru Kenyatta kenyai elnök a nemzethez intézett televíziós beszédében. A nem végleges hivatalos adatok szerint a támadásban legalább 61 civil meghalt, életét vesztette a kenyai biztonsági erők hat tagja és öt szélsőséges fegyveres. Közel ugyanannyi embert eltűntnek nyilvánítottak, és 175 a sebesültek száma. Az országban szerdától háromnapos gyászt rendeltek el.

Kíváncsi, kik őrzik a magyar plázákat?

A plázában szerdán folytatódott a kutatás a további holttestek, valamint robbanóanyagok után. A szakértők munkáját távirányítású aknakereső robotok segítik. A keresésben bombakutató kutyákat is bevetnek. A kenyai kormány tájékoztatása szerint a vizsgálatban amerikai, brit és izraeli törvényszéki szakértők is részt vesznek.

A városi halottasház egy dolgozója azt mondta, embereik készen állnak arra, hogy bemenjenek az épületbe, de szerdán még nem kezdődött meg a holttestek kiemelése a romok közül. Ez azt jelezheti, hogy egyelőre nem biztonságos a helyzet. Továbbra is tartanak attól, hogy néhány támadó még életben lehet, és bent tartózkodik a sok üzletet magában foglaló, nagy kiterjedésű pláza romjai között.

Egy magas rangú tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy sok időt vesz igénybe a vizsgálat, mire bejelenthetik, hogy elmúlt a terrorveszély.

Elfogták egy brit támadót?

A kenyai hatóságok őrizetbe vettek egy brit állampolgárt, az értesülést a brit külügyminisztérium is megerősítette szerdán. A Daily Mail című konzervatív lap úgy tudja, hogy a férfit hétfőn fogták el, amikor megpróbált Nairobiból Törökországba repülni. A lap szerint a férfi arcán megsérült, és zavartan viselkedett.

Korábban egy kenyai tisztviselő azt mondta, hogy bevásárlóközpontot megtámadó fegyveresek között egy brit és számos amerikai is volt, részletek azonban nem ismeretesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik