Nagyvilág

4 rendőr keveredett gyilkossági ügybe Mexikóvárosban

mexico (mexico, rendőr)
mexico (mexico, rendőr)

Négy rendőrt is őrizetbe vettek helyi idő szerint kedden egy súlyos emberrablási és gyilkossági ügyben Mexikóvárosban. Az eset jelentősen rontja a rendőrség és a fővárosban uralkodó közbiztonság eddigi megítélését.

Összesen 18 ember van már őrizetben az úgynevezett Heaven-ügyben (Mennyország-ügyben). A ragadványnév arra, a város egyik előkelő negyedében lévő bárra utal, ahonnan május 26-án fényes nappal elraboltak tizenkét fiatalt. Az áldozatokat három hónappal később holtan találták meg egy tanyán, tömegsírban, egy ismeretlen tizenharmadik áldozattal együtt.

A várost megrázó ügy megváltoztatta azt a – hatóságok részéről szívesen dédelgetett – képet, amely szerint a főváros az ország biztonságos körzetei közé tartozik, és viszonylag mentes a kábítószer-kereskedelemhez kötődő brutális bűncselekményektől, amelyek gyakoriak a határ menti városokban és Mexikó más vidékein is.

Az AP hírügynökségnek nyilatkozó Jesús Rodríguez Almeida rendőrfőnök elmondta, hogy mind a négy érintett rendőr átesett a szokásos kiválasztási eljárásokon és több éve álltak a rendőrség kötelékében. Azt a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulta el, hogy az őrizetbe vett rendőröket alávetették-e hazugságvizsgálatnak. Gustavo Fondevila közbiztonsági szakértő szerint azonban a Heaven-ügy egyértelműen bizonyítja, hogy a rendőrök könnyedén átcsúsznak az ellenőrzéseken és a hazugságvizsgálatokon, ha akarnak.

A fővárosi rendőrséget tartják az egyik legjobban képzettnek és felszereltnek az országban, ahol egyébként nem jó a rendfenntartók híre. Szerte az országban gyakran előfordul, hogy rendőröket tartóztatnak le súlyos bűnügyekben. A határ menti városokban és a Mexikói-öböl mentén egész rendőri egységeket bocsátottak el a szervezett bűnözéssel fenntartott kapcsolat gyanúja miatt vagy mert nem feleltek meg az átvilágításokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik