Nagyvilág

Csaknem húsz halott a mexikói tűzpárbajokban

mexiko(2)(960x640).jpg (mexikó)
mexiko(2)(960x640).jpg (mexikó)

A hadsereg egységei és bűnöző fegyveres csoportok tagjai csaptak össze pénteken Guerrero dél-mexikói államban, melynek egy másik helyszínén két rivális drogkartell csoportjai kerültek összetűzésbe, mindkét lövöldözésnek több halálos áldozata van.

A szövetségi állam fővárosa, Chilipancingo közelében a hegyi erdőkben végzett felderítést éppen a mexikói hadsereg egyik gyalogsági zászlóalja, amely beleütközött a fegyveres banditák egy csoportjába. Tűzharc kerekedett, amelynek következtében tíz bűnöző és egy katona életét vesztette.

Ugyancsak Guerrero államban, Acapulco külterületén két fegyveres banda ütközött egymással. Az egyik csoport állítólag a Knights Templar elnevezésű drogkartellhez tartozott, a másik pedig a rivális bűnszövetkezet, a Jalisco New Generation Cartel (Cártel de Jalisco Nueva Generación) szolgálatában álló úgynevezett önvédelmi csoportok egyike volt. A tűzharcnak nyolc halálos áldozata volt.

Az “önvédelmi fegyveres csoportok” (vigilantes, azaz “felvigyázók”) mozgalmának tevékenysége meglehetősen ellentmondásos Mexikóban. Az utóbbi időben gomba módra szaporodtak el ezek az önszerveződő fegyveres csoportok, amelyek azzal igazolják cselekményeiket, hogy a hivatalos hatóságok képtelenek megvédeni a lakosságot a szervezett bűnbandákkal, főleg a drogkartellekkel szemben.

Csakhogy az emberjogi szervezetek kongatták meg az utóbbi időben a vészharangot a “vigilantes” mozgalom túlburjánzása és túlkapásai miatt. Hangsúlyozzák, hogy ezek az álarcos fegyveresek önbíráskodó akcióik közben sokszor maguk is bűncselekményeket követnek el, például rendőröket rabolnak el. A hatóságok gyanúja szerint ugyanakkor – mint a mostani eset is ezt látszik bizonyítani – ezeket a csoportokat a bűnbandák is felhasználják a maguk céljaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik