Nagyvilág

Kiderült, milyen idegméreggel öltek Szíriában

Sziria(3)(960x640).jpg ( Szíria)
Sziria(3)(960x640).jpg ( Szíria)

Emberi szövetminták vizsgálatának eredménye szerint szarint vetettek be augusztus 21-én a Damaszkusz környéki vegyifegyver-támadásban - jelentette ki vasárnap John Kerry amerikai külügyminiszter.

A szarin nyomait haj- és vérmintákban mutatták ki – mondta Kerry, aki a CNN , a Fox News és az NBC televíziónak is nyilatkozott. Az amerikai külügyminiszter közlése szerint Washington az utóbbi 24 óra leforgása alatt független forrásból, de nem az ENSZ-ellenőröktől, szerzett tudomást az idegméreg alkalmazásáról. Rámutatott, hogy napról napra több érv szól a Szíria elleni katonai fellépés mellett.

A diplomáciai vezető Hitlerhez és Szaddám Huszeinhez hasonlította Bassár el-Aszad szíriai elnököt, és kifejezte meggyőződését, hogy az amerikai kongresszus támogatni fogja a Szíria elleni katonai csapást, ami fontos üzenet lesz Irán és Észak-Korea számára is.

Azonnal képes ölni

A szarin extrém erős idegméreg. A 687-es ENSZ határozat tömegpusztító fegyvernek minősítette. A szarin gyártását és raktározását az 1993-as Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény betiltotta, amelyben 1. osztályú vegyületként sorolták be. Hatásmechanizmusa hasonlít bizonyos gyakran használt rovarirtó szerekére, az idegrendszert támadja. A legnagyobb veszélyt a belélegzése és a bőrön keresztüli felszívódása jelenti. Még gőzkoncentrációja is azonnal behatol a bőrbe. Azok az emberek, akik nem halálos dózist kapnak, de elmarad az azonnali, megfelelő orvosi kezelés, maradandó neurológiai károsodást szenvedhetnek. A szarin még nagyon alacsony koncentrációban is végzetes lehet. A halál egy perccel a halálos adag bevitele után beállhat, ha nem adnak be gyorsan ellenmérget. Forrás: Wikipédia

Obama háborúzna, de várnia kell

Közben Barack Obama amerikai elnök benyújtotta a kongresszusnak annak a határozati javaslatnak a tervezetét, amely felhatalmazást adna a Szíria elleni katonai akcióra. A szövetségi törvényhozás csak a szeptember 9-én kezdődő héten dönt az ügyben.

John Kerry rámutatott, hogy az elnöknek jogában áll önállóan is elrendelni a katonai akciót, ha azt a törvényhozás nem hagyja jóvá. Azt ugyanakkor nem mondta ki, hogy Barack Obama ebben az esetben is parancsot adna-e a támadásra. A külügyminiszter szerint nem a gyengeség, hanem az egységre törekvése jele volt, hogy az elnök a kongresszushoz fordult felhatalmazásért.

Obama szombaton jelentette be, hogy az elvi döntést már meghozta a Szíria elleni katonai fellépés elindításáról, de ennek végrehajtásához kéri a kongresszus felhatalmazását. A Fehér Ház közölte, az elnök már el is küldte a határozat tervezetét a képviselőknek és a szenátoroknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik