Nagyvilág

Nem ölné meg a kiszivárogtatót az USA

Edward-Snowden(2)(960x640)(1).jpg (edward snowden)
Edward-Snowden(2)(960x640)(1).jpg (edward snowden)

Az amerikai igazságügyi miniszter levélben közölte orosz kollégájával, hogy nem fognak halálbüntetést kérni Edward Snowdenre, a titkos adatgyűjtés leleplezőjére.

A pénteken nyilvánosságra került levélben Eric Holder azt írta Alekszandr Konovalovnak: a vádak nem olyanok, hogy halálbüntetéshez vezessenek, s még akkor sem fogják ezt a büntetést kérni, ha újabb vádakat emelnek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársa ellen.

Holder azt is megígérte, hogy nem alkalmaznak kényszervallatást. “A kínzás törvényellenes az Egyesült Államokban” – írta, cáfolván Snowdent, aki azzal érvelve tagadta meg a hazatérést, hogy halálbüntetés és kínzás fenyegeti.

A miniszter, egyben főügyész azt a sajtóban megjelent érvet is cáfolta, hogy Snowden nem tudja elhagyni a Oroszországot, mert nincs érvényes úti okmánya, s emiatt lépéseket kell tennie státusának legalizálására. “Ez nem pontos… amerikai állampolgárként jogosult egy korlátozott érvényű útlevélre, amely a közvetlen hazatérésre szolgál” – közölte.

Amennyiben visszatér az Egyesült Államokba, haladéktalanul polgári bíróság elé állítják, és megkap minden védelmet, amit az amerikai jogrendszer a vádlottaknak biztosít. Kihallgatni csak az ő beleegyezésével fogják, és jelen lehet az ügyvédje is – ígérte Eric Holder.

Az amerikai igazságügyi miniszter reményét fejezte ki, hogy ezek a biztosítékok kihúzzák az alapot Snowden azon állítása alól, hogy őt menekültként kell kezelni és ideiglenes vagy állandó menedékjogot kell adni neki.

Az informatikust kormánytulajdon ellopásával, nemzetvédelmi információk felhatalmazás nélküli közlésével, és azzal vádolják, hogy előre megfontoltan átadott titkos hírszerzési információt arra fel nem hatalmazott személyeknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik