Belföld

Azerbajdzsánnak nem elég a baltás gyilkos kiadatása

azerbajdzsán zászló (azerbajdzsán, )
azerbajdzsán zászló (azerbajdzsán, )

Az Index úgy tudja, Azeri Parkot nyitnának a Városligetben, nehogy csak az örményeknek legyen terük Budapesten.

Már hosszabb ideje tárgyal a magyar kormány és Azerbajdzsán magyarországi képviselete egy úgynevezett Azeri Park létesítéséről – tudta meg az Index. Állítólag a Városliget egy részét keresztelnék át, bár az azeriek nem érik be ennyivel, épületeket és kulturális központot is létesítenének a területen.

A lap szerint az azeriek arra hivatkozva kérik a parkot, hogy Budapesten az örményeknek is van hasonló emlékhelyük. A XVIII. kerületi Uzsok teret a helyi örmény nemzetiségi önkormányzat javaslatára épp júniusban nevezték át Artasat parkra.

Az Index cikke emlékeztet, hogy Azerbajdzsán a 2010-es kormányváltás után lett az új külügyi stratégia, a keleti nyitás egyik kiemelt célországa. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, aki rendszeres vendég Bakuban, tavaly télen az azerbajdzsáni nagykövetség konferenciáján kijelentette: „Azerbajdzsán mindig számíthat ránk.”

A kormányzat első nagy gesztusa az volt, hogy hazaengedték az egy örmény katona baltával való meggyilkolásáért elítélt Ramil Safarovot. Safarovot Bakuban rögtön kegyelemben részesítették, és nemzeti hősként kezelték, miközben Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Budapesttel. A baltás gyilkos kiadatása miatt mondta le a Szigeten tervezett fellépését a System of Down is, amelynek örmény tagjai nem hajlandók Magyarországra jönni.

További példát a két ország közötti egyre szorosabb viszonyra itt talál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik