Nagyvilág

Szíria elleni támadásra készül Amerika

Sziria(3)(960x640).jpg ( Szíria)
Sziria(3)(960x640).jpg ( Szíria)

Obama biztonsági szakemberektől vár tanácsokat, miközben készítik a robotrepülőket bevetésre.

Barack Obama amerikai elnök a hétvégére összehívta legfontosabb biztonsági tanácsadóit, hogy megvitassa velük a Szíriával kapcsolatos opciókat, köztük egy esetleges katonai akció lehetőségét – közölte pénteken este egy hivatalos forrás.

A nevének elhallgatását kérő személy ugyanakkor óva intett az olyan várakozástól, hogy a hétvégi tanácskozáson máris végleges döntés születhet Szíriát illetően.

Az amerikai hadsereg eközben konkrét előkészületeket tett egy Szíria elleni katonai akcióra. A védelmi tárca egy magas rangú hivatalnoka a CNN tévéadónak nyilatkozva elmondta: a vezérkar “felfrissítette” a lehetséges támadási célpontok jegyzékét, a tervek robotrepülőgépek bevetését is előirányozzák. Martin Dempsey vezérkari főnök szombaton a Fehér Házban várhatóan az elnök elé terjeszti a támadással kapcsolatos opciókat – jelentette a CBS televízió.

Ezzel párhuzamosan az amerikai haditengerészet fokozza jelenlétét a Földközi-tenger térségében. A 6. flotta parancsnoka úgy döntött, hogy a korábbi tervvel ellentétben a USS Mahan romboló mégis a térségben marad. Ezzel az amerikai flottának négy, robotrepülőgépekkel felszerelt rombolója tartózkodik a Földközi-tengeren.

Pár napja mérgesgázzal hajtott végre légitámadást a szíriai kormányhadsereg Damaszkusz külvárosaiban, legkevesebb 200-an meghaltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik