Nagyvilág

Egymillió gyermek elmenekült Szíriából

Szíria (Szíria)
Szíria (Szíria)

Több mint hárommillió gyermek hagyta már el otthonát a Szíriát 2011 márciusa óta sújtó konfliktus miatt, egymillióan közülük külföldre menekültek.

Ez a szám a “szégyen egyik mérföldköve” a világszervezet gyermekalapja (UNICEF) és menekültügyi szakosított szerve (UNHCR) szerint. “A szíriai fiatalok elvesztik otthonukat, családtagjaikat és a jövőjüket” – mutatott rá a polgárháború borzalmaival kapcsolatban António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Az országból elmenekült kiskorúak többsége a szomszédos Libanonban, Jordániában, Törökországban, Irakban, Egyiptomban talált menedéket. “Olyan gyerekekről beszélünk, akiket elszakítottak otthonukból, talán még a családjuktól is” – mondta Anthony Lake. Az UNICEF igazgatója szerint felfoghatatlan a szenvedés, amellyel a kiskorúak szembesülnek.

Az ENSZ felhívta a figyelmet arra a kétmillió gyermekre is, akik Szírián belül kerestek máshol menedéket. A világszervezet szerint többségük ki van téve támadások veszélyének, egy részüket pedig – az emberi jogokat súlyosan megsértve – bevonják az erőszakos harcokba.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint Szíria 23 millió lakosa közül összesen hétmillióan kényszerültek elhagyni otthonukat, közülük kétmillióan menekültek külföldre. A polgárháborúnak eddig mintegy százezer halálos áldozata volt, ebből hétezer kiskorú.

A frankfurti székhelyű Medico International segélyszervezet szerint súlyos problémát jelent az is, hogy a közel-keleti országban nincs lehetőség a lakosok megfelelő orvosi ellátására. “Szükség van gyógyszerekre, mindenekelőtt a harcok által közvetlenül érintett területeken. Ezenkívül egyre több élelmiszersegélyre is rászorulnak a szíriaiak” – hangsúlyozta az egyik német rádióadónak Martin Glasenapp, a Medico szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik