Nagyvilág

Gáztámadás: szövetmintákat küldenek az ENSZ ellenőreinek

szíria (szíria, ensz)
szíria (szíria, ensz)

Szíriai ellenzéki aktivisták bejelentették, hogy a szerdán Damaszkusz közelében elkövetett állítólagos vegyi támadás halálos áldozatainak testéből vett szövetmintákat fognak eljuttatni bizonyítékul az ENSZ vegyifegyver-ellenőreinek.

“Beszéltünk az ENSZ ellenőreivel, majd mintákat vettünk az áldozatok hajából, bőréből és véréből, amelyeket azután megbízható futárokkal visszaküldtünk Damaszkuszba” – közölte Abu Nibdál ellenzéki aktivista pénteken a Reuters hírügynökséggel.

Más felkelők is azt mondták, hogy mintákat vettek az áldozatokból, de nem tudták azokat bejuttatni abba a damaszkuszi szállodába, ahol az ellenőrök megszálltak.

Időközben Oroszország felszólította a szíriai kormányt, hogy engedje be az ENSZ vegyifegyver-ellenőreit az állítólagos mérgesgáztámadás helyszínére – közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

A minisztérium közleménye szerint Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken telefonon beszélt egymással és egyetértettek abban, hogy független vizsgálatra van szükség az állítólagos gáztámadás ügyében.

Oroszország a Bassár el-Aszad vezette szíriai rezsim egyik legközelebbi szövetségese. Az orosz külügyminisztérium megjegyezte: a szíriai felkelőknek garantálniuk kell, hogy az ENSZ ellenőrei biztonságosan eljuthatnak az érintett körzetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik