Nagyvilág

Egyiptom – a harag napja jön

egyiptom(960x640).jpg (egyiptom)
egyiptom(960x640).jpg (egyiptom)

A Muzulmán Testvériség péntekre meghirdette a " harag napját”. Már hivatalosan is több mint 600 halottat ismernek el, az amerikaiakat hazahívták.

Az egyiptomi erőszakos cselekmények haladéktalan beszüntetését sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsa péntek hajnalban véget ért ülésén. A testület a szembenálló feleket maximális önmérsékletre szólította fel. A 15 tagú testület állásfoglalását Argentína ENSZ nagykövete ismertette. A rendkívüli ülés összehívását előbb Törökország, majd Nagy-Britannia, Franciaország és Ausztrália közösen kérte.

Obamát bírálta Kairó

Közben élesen bírálta az amerikai elnök előző napi, az egyiptomi hatóságok erőszakos fellépését elítélő állásfoglalását pénteken hajnalban a kairói elnöki hivatal. Barack Obama határozottan bírálta az egyiptomi hatóságok erőszakos fellépését az iszlamista tüntetőkkel szemben. Obama az egyiptomi hatóságokat a szükségállapot feloldására és az egyetemes jogok tiszteletben tartására, az ellenzéket pedig békés tiltakozásra szólította fel. Az egyiptomi ideiglenes elnökség ezt úgy értékelte, hogy az amerikai elnök – a tények ismerete nélkül – a kijelentéseivel az erőszakos csoportokat erősíti, ösztönzi.

Fotó: MTI/AP/Manu Brabo

Több halott – jön a harag napja

Az egyiptomi egészségügyi minisztérium csütörtök éjjel tudatta, hogy az előző napi, a rendőrség és az iszlamisták között Kairóban és az ország más városaiban lezajlott összecsapásokban 638 ember halt meg és több mint 4200-an sebesültek meg. Néhány órával korábban a hivatalos jelentések még 525 áldozatról szóltak. A szerda volt a legvéresebb nap az országban a Hoszni Mubarak volt diktátor elleni forradalom óta. A megbuktatott elnököt, Mohamed Murszit támogató Muzulmán Testvériség ugyanakkor azt állította, hogy a rendőri erőszaknak a hivatalos adatoknál nyolcszor-kilencszer több áldozata volt. Az iszlamista Muzulmán Testvériség hajnali közleményében megerősítette, péntekre “a harag napja” keretében milliós tüntetésekre szólítja fel híveit. A korábbi elnök, Mohamed Murszi megbuktatásával kapcsolatban a szervezet ismét államcsínyről beszélt, és megerősítette elszántságát az elkövetőkkel való leszámolásra.

Mérgesedik a viszony

Éjszaka jelentették be Kairóban, illetve Ankarában, hogy az egyiptomi és a török kormány egyaránt hazarendelte a másik ország fővárosában akkreditált nagykövetét, konzultációk céljából. Megfigyelők szerint a lépés azonban azt jelzi, hogy elmérgesedett a viszony. A török miniszterelnök egyike volt azon külföldi vezetőknek, akik a legélesebben bírálták Murszi elnök megbuktatását, és Recep Tayyip Erdogan bírálta a Nyugatot is, amiért szerinte szemet hunytak az egyiptomi vérontás felett.

Fotó: MTI/AP/Ahmed Gomaa

Ki megy, ki marad?

Egyiptom elhagyására szólította fel az ott tartózkodó amerikai állampolgárokat a washingtoni külügyminisztérium, amely arra figyelmeztetett, hogy az észak-afrikai országban az erőszak új hulláma fenyeget. A külügyminisztérium arra is felhívta az Egyiptomban tartózkodó amerikaiakat, hogy kerüljék a tüntetéseket. Ezzel kapcsolatban arra intett, hogy még a békés tiltakozások is könnyen erőszakos megmozdulásokba csaphatnak át. Külön is figyelmeztetettek arra, amit a nőkkel szembeni – és a külföldieket sem kímélő – erőszak jelent. Az elmúlt időben sokszor előfordult, hogy az egyiptomi tüntetések közben a nők szexuális támadások áldozataivá váltak.

A magyar külügyminisztérium csütörtökön hangsúlyozta, hogy – a Vörös-tenger melletti, védett üdülőkomplexumokba szervezett és közvetlen utazások kivételével – nem javasolja az utazást Egyiptomba. Az országot, az egyelőre biztonságos és viszonylag nyugodt üdülőterületet leszámítva, az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriába sorolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik