Nagyvilág

Hazahívják a turistákat Egyiptomból

Egyiptom (egyiptom)
Egyiptom (egyiptom)

Az amerikaiakat kérték először, hogy hagyják el a forrongó észak-afrikai országot, tervezik a svédek és finnek hazaszállítását is. Az oroszokat és a magyarokat is óvják a kiutazástól.

A washingtoni külügyminisztérium csütörtök este adott ki figyelmeztetést állampolgárainak a fellángolt egyiptomi erőszak miatt: Azt kérték az amerikaiaktól, mielőbb utazzanak haza és még a békés tüntetések közelébe se menjenek, mert azok is
pillanatok alatt eldurvulhatnak.

Külön figyelmeztették a nőket, hogy az elmúlt hónapokban többször is megesett, hogy egyiptomi tüntetéseken nőket – külöföldieket is – megerőszakoltak.

Az orosz külügyminisztérium is felszólította állampolgárait, hogy ne utazzanak Egyiptomba. A kint tartózkodó 60 ezer orosz turistát, munkást arra kérték, kerüljék a nagyvárosokat, illetve a tüntetéseket.

A párszáz skandináv turistát tervezik mielőbb hazaszállítani az utazási irodák.

A Vörös tengernél még biztonságos

Minket is óvnak az egyiptomi utazástól. A magyar külügyminisztérium szerint a Vörös-tenger melletti üdülők még biztonságosak, ott viszonylagos nyugalom van, az egyiptomi hatóságok egyelőre biztosítják a szükséges védelmet a külföldieknek. Az egyiptomi rendőrség azonban azt tanácsolja a turistáknak, hogy maradjanak a szállodák területén mind Hurgadában, mind pedig Sarm es-Sejkben.

A minisztérium emlékeztet, hogy Egyiptom fővárosában és az ország több régiójában szerdán kirobbant erőszakos összecsapások miatt a kormány egy hónapra szükségállapotot, valamint az este hét és reggel hat óra közötti időszakra éjszakai kijárási tilalmat rendelt el Kairóban, Alexandriában, Szuezben és az ország több tartományában.
Emellett felfüggesztették a vasúti közlekedést az ország északi és déli része között, valamint megerősítették a kormányépületek védelmét. Kairóban több helyen útlezárások, katonai ellenőrzőpontok vannak, és lezárták a látogatók elől a gízai piramisokat is.

A Külügyminisztérium azt kéri a magyar állampolgároktól, hogy mindig tartsák  maguknál úti okmányaik legalább másolatát és azt kérésre adják át a katonáknak. Azt is javasolják, hogy az utazók indulás előtt töltsék ki a konzuli szolgálat honlapján (http://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-regisztraciorol)található regisztrációs űrlapot, mert az egy esetleges vészhelyzetben megkönnyítheti a kapcsolattartást és a konzuli védelem biztosítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik