Nagyvilág

Halálos ammóniaszivárgás volt egy gyárban

Ukrán vegyi gyár (ukrajna)
Ukrán vegyi gyár (ukrajna)

Öt munkás meghalt, további huszonkettőt kórházban ápolnak, miután üzemi baleset során ammóniaszivárgás történt kedd délután egy kelet-ukrajnai vegyi üzemben.

A hivatalos jelentés szerint a Sztirol Vegyi Konszern gorlovkai gyárának egyik üzemegységében éppen karbantartási munkálatokat végeztek, amikor eddig ismeretlen okokból megsérült egy nagynyomású ammóniavezeték. A hírek kezdetben egy robbanásról is beszámoltak, ám ezt a hatóságok később cáfolták.

A baleset idején mintegy száz dolgozó tartózkodott a gyár területén. Közülük öt karbantartó a helyszínen halálos mérgezést szenvedett. A mentők huszonkét embert szállítottak kórházba, akik közül kilenc intenzív kezelésre szorul. A többiek állapotát kielégítőnek mondják az orvosok. A mérgezést elszenvedett betegek elmondása szerint a gyárban nem állt rendelkezésre elegendő mennyiségű gázálarc.

A gorlovkai önkormányzat utasította a környezetvédelmi hatóságot, hogy végezzenek méréseket a város levegőjébe került ammónia koncentrációjának megállapítására. A Sztirol Rt. sajtószolgálata ugyanakkor sietett bejelenteni, hogy a szivárgást az esti órákra megszüntették, így jelenleg már semmilyen veszély nem fenyegeti sem a gyár személyzetét, sem a lakosságot.

Az ammónia szúrós, kellemetlen szagú, a vegyiparban használatos gáz. A nyálkahártyákon való nedvességgel együtt ammónium-hidroxiddá (szalmiákszesszé), erős lúggá alakul, és a szövetek elfolyósodását okozza. A mérgezés tünetei enyhe esetben ingerköhögés, nehézlégzés, orrfolyás, nyáladzás, könnyezés, nagyobb töménységben fullasztó köhögés, mellkasi fájdalom, véres köpet, a gége záróizmainak görcse, illetve gégevizenyő. Súlyos esetben az azonnal kialakuló hörgőgörcs és a gége záróizmának görcse perceken belül fulladásos halálhoz vezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik