Nagyvilág

Kiszabadult a reptéri fogságból Snowden

Edward-Snowden(2)(960x640)(2).jpg (edward snowden)
Edward-Snowden(2)(960x640)(2).jpg (edward snowden)

Az amerikai titkos adatgyűjtést leleplező informatikus elhagyta a moszkvai tranzitvárót és biztonságos helyen van.

Edward Snowden több mint egy hónapja érkezett Moszkvába, majd ideiglenes menedékért folyamodott az orosz hatóságoknál.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség szerint a határőrizeti szervek az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálattól megkapták azokat a dokumentumokat, amelyek alapján Snowdennek joga van az Oroszországi Föderáció területén tartózkodni.

Az amerikai informatikust segítő orosz ügyvéd, Anatolij Kucserena azt mondta, hogy Snowden a repülőteret elhagyva biztonságos helyre távozott és egy évre ideiglenes menedéket kapott Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban azt mondta, hogy az informatikus csak akkor kaphat menedéket Oroszországban, ha felhagy az Egyesült Államoknak kárt okozó tevékenységgel, azaz a kiszivárogtatással.

Az állandó menedék megadása súlyosan megterhelné az orosz-amerikai kapcsolatokat, amelyek már több vitás kérdés miatt is feszültek. Ilyen az orosz ellenzéki csoportokra gyakorolt nyomás vagy az, hogy Moszkva megakadályozza a szíriai rendszer elleni szankciók elfogadását az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Júniusban leplezte le Edward Snowden, hogy az Egyesült Államok titokban adatokat gyűjt a nemzetközi telefonos és internetes forgalomról. A nemzetközi botrányt kirobbantó férfi, ha mindent kipakolna, amit tud, óriási kárt tudna okozni Amerikának – állítja egy brit újságírtó, aki beszélt Snowdennel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik