Nagyvilág

Oroszország továbbra sem adja ki Snowdent

Snowden(210x140)(1).jpg (Snowden)
Snowden(210x140)(1).jpg (Snowden)

Hiába az Egyesült Államok határozott figyelmeztetései, Moszkva nem áll kötélnek, és nem adja ki a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottját.

Mihail Fedotov, a Kreml emberjogi tanácsának vezetője egy csütörtöki interjúban rámutatott: a nemzetközi konvenciók tiltják az ideiglenes menedéket kérők kiadatását.

Oroszország emellett arra hivatkozott, hogy az Egyesült Államokban nem törölték el a halálbüntetést, és egyébként sem létezik kétoldalú kiadatási egyezmény a felek között.

Michael McFaul amerikai nagykövet csütörtöki twitteres bejegyzésében hangsúlyozta, hogy nem Snowden kiadását, hanem átadását, hazaküldését kérték.

Az amerikai hírszerzési szervek titkos adatgyűjtési módszereit leleplező férfi már több mint egy hónapja tartózkodik a moszkvai Seremetyevo repülőtér tranzitvárójában. Az Interfax orosz hírügynökség biztonsági körökből származó értesülése szerint még hiányzik a bevándorlási hivatal egy dokumentuma ahhoz, hogy Snowden elhagyhassa a repülőteret.

John Kerry amerikai külügyminiszter szóvivője korábban azt mondta, hogy Washington “mélységesen csalódott” lenne, ha Snowden megkapná a beutazási engedélyt Oroszországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik