Nagyvilág

Anna Chapman hozzámenne Snowdenhez

Edward Snowden (edward snowden)
Edward Snowden (edward snowden)

Házassági ajánlatot tett a kémkedéssel és hazaárulással vádolt amerikai informatikusnak, Edward Snowdennek a híres-hírhedt egykori orosz kémnő, Anna Chapman.

A bájos orosz hölgy Twitteren üzent az amerikai hatóságok által üldözött Snowdennek. Chapman a hírügynökségek jelentése szerint arra sarkallta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség volt munkatársát, hogy vegye őt feleségül.

A 30 éves, vörös hajú hölgy egyike volt annak a tíz, az Egyesült Államokban leleplezett, kémkedéssel vádolt úgynevezett alvó ügynöknek, akiket 2010 nyarán toloncoltak vissza Oroszországba a hidegháború utáni időszak legnagyobb kémcseréjének keretében.


Fotó: Northfoto

Chapman brit exférje révén jutott brit útlevélhez, de London megfosztotta brit állampolgárságától, és kitiltotta Nagy-Britanniából, ahol öt évet élt. Ezt követően az Egyesült Államokban telepedett le. Anna Chapman Anna Kuscsenko néven született, és saját bevallása szerint édesapja az orosz hírszerzés magas rangú tisztje volt.

Oroszországba történt visszatoloncolása után Chapman az egyik moszkvai bank „reklámarca” lett, és Vlagyimir Putyin támogatását élvezve rendkívül jó körülmények között él. Az ugyancsak 30 esztendős Edward Snowden feltehetően a moszkvai Seremetyjevo repülőtért tranzitvárójában tartózkodik. Korábban menedéket kért Oroszországtól is, kérelmét azonban kedden visszavonta, miután Putyin elnök feltételként szabta, hogy fel kell hagynia az Egyesült Államoknak való „károkozással”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik