Nagyvilág

Rémálom, ha Snowden kipakol

Edward-Snowden(2)(960x640)(1).jpg (edward snowden)
Edward-Snowden(2)(960x640)(1).jpg (edward snowden)

Washingtonnak rémálom lenne, ha Snowden nyilvánosságra hozná információit.

A legszörnyűbb rémálom lenne az Egyesült Államok számára, ha Edward Snowden a nyilvánosság elé tárná a birtokában lévő információkat. Ezt mondta az a brit újságíró, aki a The Guardian című lap hasábjain hetekkel ezelőtt elsőként közölte a nemzetközi botrányt kiváltó kiszivárogtatásokat. A Rio de Janeiróban élő újságíró a La Nacion című argentin lapnak arról beszélt, hogy a “A Snowden birtokában lévő információk elegendőek ahhoz, hogy egyetlen perc alatt több kárt okozzanak az amerikai kormánynak, mint eddig bárki”.

Greenwald óva intette Washington attól, hogy üldözze az amerikai informatikust. “Az amerikai kormánynak minden napját azzal kének kezdenie, hogy térden állva könyörög, hogy semmi se történjék Snowdennel, mert ha valami mégis történne vele, minden információ nyilvánosságra kerülne, és ez a legszörnyűbb rémálom lenne (Washingon számára)”. Az újságíró szerint Snowden olyan információkat rejtett el a világ különböző részein, amelyekből kiderülne, hogy mely kémprogram, hogyan tartja megfigyelés alatt Latin-Amerikát.

A bolíviai elnök éppen szombaton azzal vádolta az amerikai hírszerzést, hogy feltörte a bolíviai vezetők internetes postafiókjait. Evo Morales azt mondta, hogy erről a térségbeli országok minapi montevideói csúcstalálkozóján szerzett tudomást. Azt tanácsolták neki, hogy ne használja a postafiókját, és ő ezt meg is fogadta. Héctor Timerman argentin külügyminiszter ugyanazon a konferencián arról beszélt, hogy száznál több argentin illetékest tartott megfigyelés alatt egy meg nem nevezett ország.

Edward Snowden, aki leleplezte, hogy az Egyesült Államok titokban adatokat gyűjt a nemzetközi telefonos és internetes forgalomról, három heti hallgatás után pénteken a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren jelentette be, hogy menekültjogi státust kér Oroszországtól, majd szeretne Dél-Amerikában letelepedni. Az orosz bevándorlási hatóságok még nem kaptak politikai menedékjogra vonatkozó kérelmet.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton úgy nyilatkozott, ők nem állnak kapcsolatbanSnowdennel és másokhoz hasonlóan ő is csak a sajtóból hallott arról, hogy menekültjogi státust akar kérni, aminek a megadásához a törvények szerint első lépésben az orosz bevándorlási hatósághoz kell fordulnia. Ugyanakkor a The New York Times szerint Snowden egy a Kreml által jóváhagyottnak tűnő eseményen tette meg bejelentését. amely után Washington közvetve arra szólította fel Oroszországot, utasítsa el a kérelmet.

Snowden jogállásáról az amerikai és az orosz elnök is tárgyalt. A Fehér Ház szűkszavú közleményében csak annyit tudatott, hogy Barack Obama és Vlagyimir is hangsúlyozta az amerikai-orosz kétoldalú kapcsolatok fontosságát, megvitattak egy sor biztonsági és kétoldalú kérdést, beleértve a Snowden-ügyet is, és szó volt terrorellenes együttműködésről a Szocsiban jövőre rendezendő téli olimpia előtt”.

A Fehér Ház szóvivője szerint a menedékjog megadása egyenértékű lenne azzal, mintha az amerikai titkos adatgyűjtés kiszivárogtatásával törvényt sértő informatikus “propagandaplatformot” kapna arra, hogy további károkat okozzon az Egyesült Államoknak. Jay Carney megerősítette, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársának vissza kell térnie az Egyesült Államokba, és szembe kell néznie az ellene felhozott vádakkal. Carney figyelmeztetett, a menedékjog megadása ellentétes lenne a moszkvai kormány korábbi, Oroszország semlegességét hangoztató nyilatkozataival.

Az amerikai titkos adatgyűjtési botrány kirobbantóját már nyilván “kezelésbe vette” az orosz titkosszolgálat – írta előzőleg volt orosz kémekre és biztonsági szakértőkre hivatkozva a Time. Az amerikai magazin szerint Edward Snowdent egy időre kivonták a forgalomból az oroszok, akiknek megvannak az eszközeik arra, hogy megoldják az égen-földön keresett amerikai informatikus nyelvét. A Time által megszólaltatott biztonsági szakértők szerint a Kreml tőle várja az amerikai felderítő szolgálatok működéséről szóló fontos információkat.

„Kétségtelen, hogy egy ilyen bennfentes értesülésekkel rendelkező személy kivételes fogás lenne” – mondta a Time-nak Mihail Ljubimov, aki 20 évig dolgozott a volt szovjet titkosszolgálatnak, a KGB-nek. “Nagyon fontos információk birtokában van” – tette hozzá a szakértő, aki a 70-es években a Nagy-Britannia és a skandináv államok elleni hírszerzést irányította Moszkvából. Az amerikai informatikus támogatói és saját maga szerint Snowden nemes célból lett kiszivárogtató, nem azért, hogy a titkos amerikai lehallgatási programok részleteit kiszolgáltassa az ellenségnek.

Oleg Gorgyijevszkij, a KGB egykori ezredese azt mondta: Snowdennek olyan szereket adnak, amelyek megoldják a nyelvét. A három évtizede londoni száműzetésben élő egykori orosz kém, akiből a KGB annak idején különféle eszközökkel igyekezett információkat kiszedni, azt mondta, saját tapasztalatból tudja, sokféle kábítószert használhat az orosz titkosszolgálat, hogy elérje célját. KGB-s kollégái annak idején olyan szereket adtak neki, amelyektől “úgy dalolt, mint a pacsirta”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik