Nagyvilág

Halálbüntetés vár a gyilkos abortuszdoktorra

Kermit Gosnell (kermit gosnell, abortuszdoktor, )
Kermit Gosnell (kermit gosnell, abortuszdoktor, )

Milliókat keresett újszülöttek megölésével, miközben klinikáján szörnyű állapotok uralkodtak. Figyelem, megrázó tartalom!

Az amerikai hatóságok még 2010 februárjában tartottak razziát Kermit Gosnell philadelphiai klinikáján, de nem az későn elvégzett brutális abortuszok miatt. Akkor azokról még nem is tudtak, pedig a most 72 éves orvos már évtizedek óta működtette a város szegénynegyedében lévő, és alig ellenőrzött klinikáját. Azért csaptak le az intézményre, mert ott egy bejelentés szerint vényre kapható gyógyszerekkel kereskedtek, azonban annál sokkal szörnyűbb dolgokra bukkantak.

A klinikán hihetetlenül mocskos állapotokat találtak. Ahogy a Gosnell elleni tárgyaláson tanúk is elmondták, az épületben vérfoltos bútorok és takarók voltak, a szobák a szabadon mászkáló macskák vizeletétől bűzlöttek, míg az orvosi eszközök és műszerek koszosak és elavultak voltak. Az abortált magzatok maradványai a pincében lévő hűtőben voltak ételtárolókba helyezve, a dolgozók ételei mellett, és üvegedényekben tartósított levágott magzati lábakat találtak szerte az épületben. Tanúvallomások szerint a klinikai munkatársai képzetlenek voltak, mégis altatókat és gyógyszereket adtak be, és a sterilizálatlan eszközök használata miatt szexuális úton terjedő betegségekkel fertőzték meg a betegeket.

A szörnyű állapotok felfedezés után nyomozást indítottak, és Gosnell ellen végül 2011 januárjában 263 vádpontban indítottak eljárást, köztük hétrendbeli szándékos emberölés miatt. Az ügyészek szerint Gosnell egy ollóval vágta át az anyaméhből élve kibújt gyerekek gerincoszlopát a nyaknál. Egy tanú jellemzése szerint – aki a klinikán dolgozott – „ szó szerint lefejezések” voltak. Az ügyészek becslése szerint a férfi több száz esetben ölt ezzel a módszerrel, de azokat nem tudták bizonyítani, mert Gosnell több orvosi aktát is megsemmisített.

A férfi tárgyalása idén márciusban kezdődött Philadelphiában. A hétrendbeli emberölés vádjából hármat a bíró a bizonyítékok hiánya miatt elvetett, így az esküdtszéknek négy esetben kellett arról döntenie, hogy az újszülöttek életben voltak-e az anyaméhen kívül, amikor Gosnell egy ollóval elvágta gerincüket.

Az esküdtek hétfőn, tíz napig tartó tanácskozás után jutottak döntésre, és három rendbeli emberölés vádjában bűnösnek találtak az orvost, míg a negyedik esetben felmentették, mert nem lehetett bizonyítani, hogy a csak „Baby E” néven emlegetett gyerek életben volt-e.

A Gosnell büntetésének nagyságáról szóló tárgyalás a jövő héten kezdődik. Az ügyészek a halálbüntetés kiszabását kérték rá, de ha nem végzik ki, akkor is életfogytig tartó börtön vár rá.

A férfit az újszülöttek megölése mellett bűnösnek találták gondatlanságból elkövetett emberölés miatt is egy 41 éves nepáli nő halála miatt, aki 2009-ben abortusz közben halt meg, az altató túladagolás miatt. Ezen felül még további 237 vadpontban találták bűnösnek, főleg amiatt, mert a terhesség 24. hete után is végzett abortuszokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik