Nagyvilág

Erőszak után engednék az abortusztablettát

Egy német főpap szerint véletlen teherbeeséseknél továbbra is tiltják az esemény utáni gyógyszert a német katolikus kórházakban.

Decemberben két katolikus egyházi fenntartású kölni kórházban megtagadták egy megerőszakolt nő ellátását, arra hivatkozva, hogy a kezelés részeként esemény utáni fogamzásgátló tabletta bevételét kellett volna tanácsolni, az viszont ellentétes a terhesség-megszakítást elutasító katolikus állásponttal.

Az eset után a kölni érsekség – az intézmények fenntartója – bocsánatot kért, és hangsúlyozta: tévedés történt, és a nemi erőszak áldozatait pontosan ugyanúgy látják el, mint a nem egyházi fenntartású egészségügyi intézményekben.

Joachim Meisner bíboros, kölni érsek a történtek nyomán kialakult közéleti vitában január végén jelezte: elfogadható lehet a tabletta alkalmazása nemi erőszak áldozatául esett nőknél, amennyiben a kezelés célja a fogamzásgátlás, nem pedig a már megfogant petesejt beágyazódásának megakadályozása.

Hétfőn a német katolikus püspöki konferencia elnöke megerősítette: elfogadható megoldás lehet megerőszakolt nők esetében az esemény utáni fogamzásgátló tabletta. Robert Zollitsch freiburgi érsek a testület tanácskozása előtt ugyanakkor hangsúlyozta: a katolikus egyház továbbra sem tekinti a tablettát a fogamzásgátlás vagy a családtervezés legitim eszközének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik