Belföld

Petíciókkal szavaztatnak az életről

A válságba jutott kismamáknak nem tablettára vagy vákuumgépre van szükségük, hanem szeretetre - vallja az "Egy közülünk" polgári akció magyar koordinátora. A másik oldal szerint azonban meg kell hagyni az abortusz választásának és módjának lehetőségét. Aláírásgyűjtés-háború kontra embrióvédelem.

Az emberi élet a fogantatással kezdődik, éppen ezért beszüntetnék az embriók elpusztításával járó kísérletek finanszírozását az “Egy közülünk” uniós kezdeményezés támogatói. Az “Egy közülünk” az egyik első olyan regisztrált polgári kezdeményezés az Európai Unióban, amelynek keretében az EU országaiban aláírásgyűjtés indult a magzati élet védelmében.

A kezdeményezés sikerességének érdekében legalább hét uniós országból egymillió aláírásnak kell összegyűlnie – ez Magyarországon minimum 16 500 aláírást jelent -, csak ezt követően vizsgálja meg az Európai Bizottság a polgári akciót, és dönt arról, hogy előterjeszt-e jogalkotási javaslatot. A bizottság javaslata azután a jogalkotó elé kerül, és elfogadása esetén jogszabály válik belőle.

Frivaldszky Edit, a kezdeményezés magyarországi koordinátora, az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: a kampány 2012.április 1-jén indult, és az interneten keresztül eddig körülbelül 4200-an írták alá a petíciót. Az aláírásokat anyák napjáig, május 5-ig gyűjtik.

Hangsúlyozta: égető szükség van az emberi embrió védelmére, azaz, hogy az unió ne finanszírozzon megfogant emberi életek elpusztításával járó tevékenységeket. „Alapvetően olyan embrionális őssejtkutatásokra gondolunk, melyekben emberi embriókat használnak fel. Ezek a kísérleti eredmények más úton is elérhetők, például felnőtt szöveti őssejtek vagy köldökzsinórvérből nyert őssejtek felhasználásával. Ez nem pártpolitikai vagy vallási kérdés, hanem olyan érték, amely társadalmunk alapját jelenti” – részletezte.


Fotó: Neményi Márton

Az aláírásgyűjtéshez az Országgyűlés katolikus képviselőinek csoportja és több kormánypárti politikus is csatlakozott hétfőn. Többek között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a parlament hétfői ülésén külön felhívta a figyelmet a polgári kezdeményezésre, és szintén a magzati élet védelmének fontosságát hangsúlyozta. A kereszténydemokrata politikus kiemelte: nem egy direktben abortuszellenes, hitbuzgalmi összefogásról van szó, hanem az a cél, hogy uniós forrásokat ne lehessen embriókísérletekre fordítani.

Fontos, hogy a magzati korban lévők, – akik a legkiszolgáltatottabb és a leginkább jogfosztott kisebbség -, szempontjait is képviseljék, és érdekükben megszólaljanak – magyarázta. Jelezte, hogy Erdő Péter bíborossal is konzultált, aki szintén támogatja a kezdeményezést.

Frivaldszky Edit leszögezte: kezdeményezésük jogi alapját egy európai bírósági döntés adja, amelyben az emberi embriót az emberi lény fejlődésének kezdeteként definiálják.

„Az emberi élet a fogantatással kezdődik. Azoknak a babáknak, akikre évek óta várnak, az élete a fogantatással kezdődik. Azoknak, akik nem kívántként érkeznek, relativizálódik az életük kezdete, és különböző időhatárokat adnak meg, hogy mikortól emberek. Úgy gondolom, hogy a kilátástalan helyzetbe jutott nőnek nem tablettára vagy vákuumgépre van szüksége, hanem szeretetre, elfogadásra és a társadalom és családja támogatására” – reagált egyúttal a Patent Egyesület aláírásgyűjtő akciójára és a magyar abortuszhelyzetre is a válságba jutott kismamákat segítő Együtt az Életért Egyesület elnöke.

Felvette a kesztyűt a másik oldal is

Mint arról korábban beszámoltunk, az “Egy közülünk” uniós kezdeményezéssel párhuzamosan a Patent Egyesület is aláírásgyűjtésbe kezdett, ők azonban azért küzdenek, hogy az abortusztablettát – sok más európai országhoz hasonlóan – a magyar egészségügyben is tegyék végre elérhetővé. A szervezet szerint minden nőt megillet, hogy maga döntse el, a terhességmegszakítás melyik módját választja.

A Patent petícióját – alig pár nap alatt – több mint 1400-an írták alá. Céljuk több tízezer online szignó összegyűjtése, hogy aztán azokat ünnepélyes keretek között átadják Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének. Jelezve ezzel, hogy készek a diskurzusra abortuszügyben, valamint azt, hogy „attól még, hogy nem beszélnek róla, és titkosítják az ezzel kapcsolatos különböző szerződéseket, a probléma még adott”.

„A magyar abortuszkérdésnek már nemcsak hazánkban, hanem külföldön is nagy sajtóvisszhangja van. Nem titok, statisztikai adatok bizonyítják, hogy a magyarok döntő többsége, több mint 70 százaléka megengedhetőnek tartja az abortuszt, akár még szociális rászorultság esetén is. A gyógyszeres abortusz egyrészt orvosi kérdés, másrészt a terhességmegszakításon áteső nőket érintő ügy. A tablettás módszert kérő nők nagy része két fő okkal indokolja, miért ezt az eljárást választja. Egyrészt úgy látják, hogy így a legnagyobb az esélye annak, hogy később is teherbe eshetnek, másrészt fontos nekik, hogy a beavatkozás közben megmaradjon a testük feletti kontroll” – mondta el lapunk érdeklődésére Sproncz Júlia, a Patent Egyesület munkatársa.

Hozzátette: nem hagyják, hogy az abortuszügy lekerüljön a napirendről. Ha a belső nyomásgyakorlással – amelynek egyik eszköze a mostani aláírásgyűjtés – nem érnek célt, akkor nemzetközi segítséget kérnek, sőt jogi eljárások kezdeményezésén is gondolkodnak.

Máshol már évtizedek óta alkalmazzák

Mint arról már többször írtunk: az abortusztabletta Magyarországon orvosi felügyelet mellett a terhesség 8. hetéig tenné lehetővé annak megszakítását. Ez a módszer a tapasztalatok, és egy korábban, lapunk által megkérdezett főorvos szerint is jóval kevésbé terheli meg a nők szervezetét, mint a művi abortusz. Használatát mind a WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, mind a magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium támogatja. Jelenleg a világ 37 országában alkalmazzák, így az Egyesült Államokban és Kínában is. Franciaországban és Svédországban a terhességmegszakítások nagyobb részét már így végzik.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet ugyan 2012 májusában megadta a forgalomba hozatali engedélyt a szernek, az egészségügyi államtitkárság arra hivatkozva, hogy a tabletta alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, úgy döntött: a készítmény beszerzését, forgalmazását, illetve OEP-támogatását nem engedélyezi.

Egy budapesti magánklinikán két évig alkalmazták a tablettás eljárást egyedi importengedéllyel, azonban a politikai nyomás miatt 2012 szeptemberében fel kellett függeszteniük a gyógyszeres terhességmegszakítást. Ennek következtében az utóbbi időben egyre többen utaznak külföldre – főképp Ausztriába – gyógyszeres abortuszra. Az egyik ismert bécsi klinikára hetente 4-6 magyar nő érkezik terhességmegszakítás céljából.

Augusztusban egy fiatal nő nyilatkozott az FN24-nek, aki héthetes terhesen választotta a tablettás terhességmegszakítást. Azt mondta, iszonyatos fájdalmat élt át, de ma sem döntene másképp. Lapunk munkatársa pedig nemrégiben „álruhában” tesztelte, mi vár egy állapotos fiatal nőre Magyarországon, ha nem biztos abban, hogy meg akarja tartani gyermekét. A tapasztalatokról itt olvashat bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik