Belföld

Aláírásgyűjtés az abortusztablettáért

Óránként öt műtétet spórolhatnánk a gyógyszerrel.

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Patent Egyesület. Követelik, hogy a kormány tegye elérhetővé a tablettás abortuszt az állami egészségügyben.

Magyarországon óránként öt terhességmegszakítást végeznek. A műtétek nagy részét meg lehetne spórolni az abortusztablettával. A pirula orvosi felügyelet mellett a terhesség 8. hetéig tenné lehetővé annak megszakítását. Ez a módszer a tapasztalatok szerint jóval kevésbé terheli meg a nők szervezetét, mint a művi abortusz. Használatát mind a WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, mind a magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium támogatja.

Alkalmazásáról idén tavasszal lángolt fel a vita, miután az megkapta a magyarországi forgalombahozatali engedélyt. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár közölte: a készítmény alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért végül a tabletta nem kerülhetett forgalomba.

Egy korábban, lapunk által megkérdezett főorvos szerint is a tabletta az egyik legkíméletesebb terhességmegszakítási módszer.

Kampányfilm: Székfoglaló

A készítmény Magyarországon jelenleg nem érhető el. Egy budapesti magánklinikán két évig alkalmazták a tablettás eljárást egyedi importengedéllyel, de tavaly felfüggesztették a szolgáltatást a betegek és a dolgozók megóvása érdekében.

„A klinika évek óta azért dolgozik, hogy a nyugati orvoslásként emlegetett szolgáltatásokat és hozzáállást Magyarországon is elérhetővé tegye. Ennek szellemében a betegeiket és dolgozóikat meg akarják óvni „egy többsíkú vita kellemetlenségétől”. Ezért döntöttek úgy, hogy felfüggesztik a gyógyszeres terhességmegszakítást a centrumban egészen addig, amíg nem nyílik lehetőség „az egyébként szakmai egyetértésen alapuló, biztonságos eljárást nem csak a jogszabályoknak megfelelően, de minden szempontból zavartalanul alkalmazni.”

Augusztusban egy fiatalasszony nyilatkozott az FN24-nek, aki héthetes terhesen választotta a tablettás terhességmegszakítást. Azt mondta, iszonyatos fájdalmat élt át, de ma sem döntene másképp. Lapunk munkatársa pedig nemrégiben „álruhában” tesztelte, mi vár egy állapotos fiatal nőre Magyarországon, ha nem biztos abban, hogy meg akarja tartani gyermekét. A tapasztalatokról itt olvashat bővebben.

Abortusz
Magyarországon 2010-ben 40 ezer 500 terhességmegszakítást végeztek, 2011-ben már alig több mint 38 ezret. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a csökkenő irányzat a nők valamennyi korcsoportjában megfigyelhető, de a legjelentősebb mértékű a 30–39 évesek körében volt (7-8 százalék), míg a legkisebb változás a 40 év feletti és a 20 év alatti nők művi vetéléseinél észlelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik