Nagyvilág

Új királya van Hollandiának

Vilmos Sándor (hollandia, király, vilmos sándor, )
Vilmos Sándor (hollandia, király, vilmos sándor, )

Vilmos Sándor, a trónról lemondó Beatrix fia az új uralkodó mostantól.

Vilmos Sándor, a kedden beiktatott új holland király az amszterdami Újtemplomban, uralkodói palástot öltve, letette az államfői esküt, és ezzel teljessé vált a holland trónváltás hivatalos eseménysorozata. A király arra tett esküt, hogy az alkotmány előírásait megtartja, Hollandia függetlenségét megvédelmezi, a közjó előmozdítására fog törekedni, és hivatalát lelkiismeretesen fogja ellátni.

Az eddigi uralkodó, Vilmos Sándor anyja, a 75 esztendős Beatrix előzőleg aláírta azt az okmányt, amellyel lemondott a trónról fia, Vilmos Sándor javára, és a 46 éves trónörökös ezzel Hollandia új uralkodójává vált.

Az Újtemplomban tartott eskütételi ceremóniára több mint kétezer vendéget hívtak meg. Jelen voltak a holland politikai élet vezetői és a világ számos uralkodóházának tagjai, köztük Károly brit trónörökös és felesége, Camilla, valamint II. Albert monacói herceg.

A képre kattintva ggaléria nyílik
Fotó: MTI/EPA/Olaf Kraak

Beatrix lemondó nyilatkozatának aláírási ceremóniája a Dam téren álló királyi palotában zajlott le. Az új király, hitvesével, az argentínai születésű Máxima hercegnővel és a trónról leköszönt édesanyjával együtt ezután megjelent a palota erkélyén, és üdvözölte a lelkendező tömeget. Vilmos Sándor, mint fogalmazott, “a holland nép nevében” köszönetet mondott anyjának az elmúlt évtizedekért.

Később Máxima mellett a 9 éves Catharina-Amalia, az új holland királyi pár legidősebb gyermeke – a trón következő várományosa -, valamint Catharina-Amalia két húga, a 7 esztendős Alexia és a 6 éves Ariane hercegkisasszony is kiment az erkélyre, és onnan integetett.

A tér zsúfolásig megtelt. Az emberek nagy része az uralkodóház narancssárga színébe öltözött, ilyen színű, külön erre az alkalomra készített és árusított, korona formájú fejfedőt viselt, vagy narancsszínű zászlókat lengetett, illetve léggömböket emelt a magasba. A számítások szerint csaknem 800 ezren érkeztek Amszterdamba a királyi beiktatási ünnepségre.

Az újtemplomi eskütételi ceremóniát “Éljen a király!” és háromszoros “Hurrá!” kiáltással zárták. A rendezvény végeztével a hivatalos program lezárult, és a főszerepet átvette az önfeledt vigasságok, utcai mulatságok sorozata, szerte Amszterdamban és szerte Hollandiában.

Amszterdamot nézve most, hihetetlennek tűnik, hogy egy internetes szavazáson a királyi család tagjai nem kerültek a legismertebb hollandok listájára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik