Nagyvilág

Lemondott a holland királynő

Beatrix holland királynő hétfő este bejelentette, hogy lemond a trónról, 45 éves fia, Vilmos Sándor javára.

“Itt az ideje, hogy az országért viselt felelősséget az ifjabb nemzedék kezébe adjam át” – fogalmazott a lemondását bejelentő beszédében Beatrix királynő, akinek három fia született a 2002-ben elhunyt Claus herceggel kötött frigyéből.
Tavaly februárban Beatrixet súlyos személyes sorscsapás érte: másodszülött fia, Johan Friso herceg egy ausztriai, vorarlbergi síüdülőhelyen lavinaomlásba került, és a baleset óta kómában fekszik. A trónöröklés szempontjából azonban ennek a tragédiának nincs szerepe, hiszen Johan Friso, 2004-ben “rangon alul”, polgári nőszeméllyel kötött házassága folytán kiesett a lehetséges trónutódlók sorából.

A holland trónon III. Vilmos 1890-ben bekövetkezett halála óta nem ült király. Beatrix csütörtökön tölti be 75. életévét, és 1980 óta uralkodik. Vilmos Sándor beiktatását április 30-án tartják.

Az 1938-ban született Beatrixnak igen nagy szerepe van abban, hogy Hollandiában mindmáig töretlen a monarchia népszerűsége. A királynő 1980. április 30-án lépett trónra, vele azonban egyelőre véget is ér a királynők sora, hiszen három fia született, a legidősebb Vilmos Sándor herceg, aki 116 év óta az első férfi trónörökös. A hercegnek három lánya van argentin feleségétől, Maxima hercegnőtől, így utána megint királynő fog Hollandia élére kerülni.

Beatrix királynő a valaha élt legidősebb női uralkodó a holland trónon, és összességében is a korrekorderek között van. Beatrix előtt csak III. Vilmos (1817-1890) ült ilyen korban az uralkodói székben, rajta kívül a németalföldi történelem során még helytartó sem vezette ilyen idősen az országot.

Hollandiában az elmúlt években már egyre több találgatásra adott okot, hogy a királynő vajon mikor adja át a jogart fiának, a 45 éves Vilmos Sándor trónörökösnek, aki IV. Vilmos néven lép trónra. Ellentétben az Egyesült Királysággal, ahol az uralkodók rendszerint halálukig állnak a monarchia élén, Hollandiában a trónátadás általában még a regnáló uralkodó életében megtörténik. Beatrix édesanyja, I. Julianna királynő például lánya 42. születésnapján jelentette be, hogy következő, 72. születésnapján, 1980. április 30-án átadja neki a trónt. Igaz, Julianna ekkor már beteg volt, Beatrix pedig most is jó egészségnek örvend.

Beatrix Wilhelmina Armgard már születésekor megkapta a Hollandia hercegnője, az Oranje-Nassau hercegnője és a Lippe-Biesterfeld hercegnője címet. A II. világháborúban a német megszállás elől a királyi család Angliába, majd Kanadába menekült és csak 1945. augusztus 4-én tért vissza az immár újra szabad Hollandiába. Juliannát 1948-ban koronázták meg, Beatrix ettől kezdve számított trónörökösnek, majd 18. születésnapján az Államtanács tagjának is kinevezték.

A Leideni Egyetemen 1961-ben jogi doktorátust szerzett Beatrix 1966. március 10-én ment férjhez Claus von Amsberg német származású diplomatához. Házasságkötésüket kezdetben nem nézték jó szemmel a hollandok, de a megnyerő Clausnak sikerült a negatív közhangulatot megfordítania, 2002-ben bekövetkezett halála az egész nemzetet gyászba borította.

Beatrix a legtöbb európai uralkodónál nagyobb hatalommal rendelkezik, fontos szerepe van a kormányalakítások idején, és a miniszterelnökkel hetente folytatott találkozókon módja van némileg befolyásolni a kormány politikáját. Politikai szereplésének fontos momentuma a parlamenti ülésszakot megnyitó trónbeszéde. Az uralkodó számos ország képviselőit fogadja, és maga is sok helyen jár a világban.

Magyarországon 1996. május 21-23. között tett hivatalos látogatást férjével, a holland uralkodói pár ezt megelőzően 1986 októberében, a holland kulturális hónap alkalmából látogatott Budapestre.

Címkék: beatrix királynő

Ajánlott videó mutasd mind

Egyelőre nem jut Európából Magyarországra influenza elleni oltás

A koronavírus-járvány második hulláma miatt nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is megnőtt az igény az influenza elleni védőoltás iránt, és minden ország védi a saját készleteit.  Egyes vélemények szerint az idei oltási kedvet látva 1,4 millió helyett 4 millió vakcinára is szükség lehet idehaza, azonban sem az import, sem az utángyártás nem tűnik könnyen járható útnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.