Nagyvilág

Gyertyatartót vágtak Beatrix kiránynő hintójához

Megdobták Beatrix holland királynő "aranyhintóját", miközben trónbeszéde megtartásához a hágai parlamenthez hajtott Hágában.

A királynő aranyozott hintójához egy férfi gyertyatartót hajított. Senki sem sérült meg. A rendőrség nyomban őrizetbe vette a támadót, egy 29 éves holland állampolgárt.

A Telegraaf holland újság honlapja rendőrségi forrásból úgy tudja, hogy a férfi korábban pszichiátriai kezelésen esett át.

Beatrixot szemtanúk szerint megviselték a történtek, de nem sokkal később megtartotta a kormány jövő évi költségvetési tervét ismertető beszédét, amelyet a hagyományok szerint az uralkodó minden évben szeptember harmadik keddjén mond el a törvényhozás két háza előtt.

A beszédben – amelyet hagyományosan a kormány ír az uralkodó számára – Beatrix szigorú takarékossági programot helyezett kilátásba jövőre, leszögezve azt is, hogy amennyiben időben megalakul az új kabinet, annak a feladata lesz a büdzsé véglegesítése.

Hollandiában több mint száz napja nincs teljes jogkörű kormány, a júniusi választások után a győztes pártok még nem tudtak kellően erős koalíciót kialakítani.A trónbeszéd szerint jövőre 3,2 milliárd eurós állami kiadáscsökkentést terveznek, és ennek eredményeképpen 3,9 százalékra csökkenne az államháztartási hiány a bruttó össztermékhez (GDP) képest.

A júniusi választás nagy győztesének is az iszlám ostorozásáról ismert Geert Wilders Szabadságpártját tartják, amely korábbi szerepléseihez képest jelentősen előrelépve a harmadik legnagyobb parlamenti erő lett.Beatrix – aki maga is támogatja, hogy a Szabadságpártot vonják be az új kormányba – a beszédben hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a társadalom a toleranciára és egymás kölcsönös tisztelésére épüljön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik