Nagyvilág

Magyar lett Wass Albert fia

Las Vegasban tette le az állampolgársági esküt Wass Miklós, az erdélyi magyar író fia.

Erről Kálmán László Los Angeles-i magyar főkonzul értesítette az MTI-t. A visszahonosítási aktus ünnepélyes eskütételén Kövér László házelnök üdvözletét az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának fideszes elnöke tolmácsolta.

Potápi Árpád János beszédében kiemelte az esemény szimbolikus jelentőségét, amellyel nemcsak a Wass Albert emléke, hanem az évtizedeken át méltánytalanul hazaárulónak tekintett nyugati magyarság előtt is tisztelegnek.

„Magyarország a diaszpóra magyarságára felnéz, fontos szövetségesének tekinti” – mondta a parlamenti bizottsági elnök. Az ünnepségen a helyi magyarság képviselői mellett részt vett Szabó Sándor, az Amerikai Magyar Református Egyház püspöke is. Az eskütételen, amely egyben kihelyezett konzuli nap is volt, Wass Miklós magyar útlevelet igényelt.

Lezárták a Wass Albert-megemlékezések miatt indult nyomozást

Lezárta a kivizsgálást, nem indított bűnvádi eljárást és nem emelt vádat az ügyészség azon gyergyószentmiklósi és gyergyócsomafalvi magyar értelmiségiek ellen, akik Wass Alberthez kapcsolódó rendezvényeket szerveztek az év elején.

A Wass Albert írói munkásságát felidéző eseményeket szervező értelmiségiek úgy vélték, a hatóságok visszaéltek a hatalmukkal. Árus Zsolt, az egyik kivizsgált szerint az ügyészség lehallgatásokat is eszközölt, ezért az ügy felülvizsgálatát akarja kérni. Az ügyészség azt vizsgálta, hogy az események a háborús bűnösök kultuszát tiltó törvény hatálya alá esnek-e.

Az erdélyi arisztokrata családból származó Wass Albertet azzal vádolták meg a korabeli román hatóságok, hogy 1940-ben, a magyar hadsereg Észak-Erdélybe történő bevonulásakor parancsot adott több ember kivégzésére. 1946-ban háborús bűnök elkövetése miatt egy kolozsvári népbíróság távollétében halálra ítélte. Romániában 2002-ben kormányrendeletben tiltották be a háborús bűnösök kultuszát. A jogszabály értelmében három erdélyi településen távolították el talapzatáról az író szobrát.

NAT: mégsem kötelező Vass Albert

A Nemzeti alaptantervbe a vitaanyaghoz képest több vitatott megítélésű szerző – Nyirő József, Wass Albert, Szabó Dezső – bekerült, de egyikük sem kötelező olvasmány. Wass Albert az alsó tagozatos „Klasszikus magyar szerzők gyermekversei, meséi, elbeszélései; egyszerű szerkezetű meseregények, gyermekregények” kategóriában szerepel egy olyan felsorolásban, amelyben Benedek Elektől József Attilán át, Szabó Lőrincig, Tamkó Sirató Károlyig 17 szerzőt tüntettek fel, köztük Wass Albertet is. E szerzők közül választhat majd a tanító, illetve ezek alapján konkretizálhat majd a kerettanterv és a helyi pedagógiai program.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik