Belföld

Kiakadtak a NAT-on a zsidó szervezetek

nyírő (nyírő józsef, )
nyírő (nyírő józsef, )

Törölni kell az alaptantervből az antiszemita Nyírő József, Sinka István, Szabó Dezső és Wass Albert nevét – írja több magyarországi zsidó szervezet.

Nyilatkozatott adott ki az életművükben a gyűlöletet, az antiszemitizmust hirdető írók példaképül állítása ellen az Élet Menete Alapítvány, a B”nai B”rith Budapest Páholy, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Magyarországi Cionista Szövetség, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Nácizmus Üldözöttjeinek Bizottsága. A szervezetek felháborodásukat fejezik ki amiatt, hogy a Nemzeti alaptantervben négy olyan író nevét tüntették fel, akiket nyilvánvaló antiszemitizmusuk köt össze.

Mint írják, „Nyírő József a több százezer magyar áldozatot követelő Szálasi-féle puccs utáni rémuralom támogatója volt, a legutolsó pillanatig kitartott a nyilas kormány mellett, még Sopronban is kamatoztatta tehetségét a Szálasi-vezette gyilkos hordák támogatására, akik további mérhetetlen szenvedést okoztak az országnak”. Elfogadhatatlannak tartják, hogy egy ilyen, a gyilkosokat a legvégsőkig támogató személy újratemetésének megszervezésében Magyarország Országgyűlése közvetlenül részt vett, és így ezzel a kvázi állami dísztemetéssel példaképül próbálták őt állítani az egész magyar nemzet elé.

A szervezetek szerint Sinka István feltűnően durva, zsidóellenes verseivel tüzelte fel az egyszerű emberek indulatait az üldözöttekkel szemben. Szabó Dezső műveiben újra és újra felbukkan a zsidóság elleni uszítás, szellemi megalapozója volt annak a közhangulatnak, amely a zsidótörvények elfogadtatásához vezetett. Wass Albert élete végéig büszkén vallotta magát antiszemitának, háborús bűnösként ítélték el, ítélete mind a mai napig érvényes.

Hozzáteszik, elképesztő, hogy Kertész Imre az egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjas műveit nem a Nemzeti Alaptantervnek abban a részében tünetik fel, amely a magyar irodalmat tárgyalja, hanem egy különálló pontban, amely az irodalmi díjakról szól, ily módon kivetve őt a magyar irodalomtörténetből.

„Felszólítjuk Magyarország Kormányát, hogy haladéktalanul vizsgálja felül az elfogadott Alaptantervet, és mellőzze abból Nyírő József, Sinka István, Szabó Dezső és Wass Albert nevét, mert ezek a személyek olyanok, akik a gyűlölet, az antiszemitizmus mételyét terjesztették, és terjesztik, nem fogadható el, hogy a magyar ifjúság oktatásának szerves részét képezzék” – zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik