Belföld

A Jobbik programjából dolgozik a Fidesz

jobbik (jobbik, zászló, )
jobbik (jobbik, zászló, )

A Fidesz egy szót sem ejtett választási programjában a kultúráról, a Jobbik viszont részletesen leírta, mit akar e téren. A Fidesz meg is valósítja nekik.

Távolinak tűnik már a 2010-es választási kampány, de érdekes összefüggésre bukkanhatunk, ha utánanézünk az akkori pártígéreteknek. A szimbolikus politizálással – szobordöntés, szoborállítás – ugyanis a kormány egyre inkább a Jobbik programját valósítja meg.

A Fidesz a Nemzeti ügyek politikája című dolgozatában egy szót sem ejtett a kultúráról. A Jobbik viszont pontosan leírta a Radikális változásban, mit tenne e téren, ha kormányra kerülne. Túl a hangzatos szlogeneken, az Értékőrző és értékteremtő kultúra fejezet konkrétan megjelöli a „szebb jövőt”. Ebben a párt többek között a kultúra szerves részéve tette volna a nemzeti büszkeség, a családi élet és az egészséges, környezettudatos életmód népszerűsítését, elsajátítását. E – önmagában egyébként nehezen vitatható gondolatok – már meg is jelentek a Nemzeti alaptantervben.

A Jobbik a vidéki kultúrélet fellendítése céljából szükségesnek tartotta a Magyar Nemzeti Vándorszínház felállítását. Ezzel még adós a kormány, legalábbis, ha minden jobbikos pontot „ki akar pipálni”. A többiben ugyanakkor elég jól áll a Fidesz.


Előbb a fák, aztán a szobor, mélygarázs épülFotó: Neményi Márton

„A Kossuth térről a Károlyi-szobrot haladéktalanul eltávolítjuk” – írta a Jobbik. Megtörtént. A „Roosevelt tér kapja meg egyedüli méltó névadója, gróf Széchenyi István nevét!” Megkapta. A „negatív történelmi személyekhez vagy korokhoz kapcsolódó köztéri elnevezések általános megszüntetetése, szobraik eltávolítása a megfelelő helyre” – Vona Gáborék e kicsit „szellősen értelmezhető” programpontjának a megvalósításáról nap mint nap kapunk híreket.

A Jobbik egészen konkrét neveket is beleírt a Radikális változásba. „Horthy Miklós, Wass Albert, Teleki Pál, Prohászka Ottokár, Tormay Cécile, Hamvas Béla és más méltatlanul elfeledett nagyjaink emlékére országos köztéri szoborállítási program beindítása a civil szféra bevonásával” – így a következő 2010-es jobbikos elképzelés. A legtöbbet kipipálhatja a Fidesz, már állnak a szobrok, vagy – például Prohászka esetében – hamarosan állni fognak.

A radikálisok felsorolásába becsúszott egy hiba és kakukktojás, ezzel nem is tud mit kezdeni sem a kormány sem a Jobbik. Tormay Cécile magát büszkén vallotta fasisztának, és antiszemitizmusát sem titkolta, így a radikális párt „méltán” gondolja magához közelálló írónőnek. Idén két szobrát is felavatták (Józsefvárosban és Mátraházán). Azt is követelték, hogy kerüljön be a Nemzeti alaptantervbe. Amióta kiderült, hogy az írónő leszbikus volt, kicsit elcsendesedtek a hívei. A „kakukktojás” pedig Hamvas Béla. Nem könnyű rájönni, hogy került a felsoroltak közé, hiszen ő gyűlölt minden parancsolgatást, masírozást, nem volt antiszemita (zsidó feleségével együtt bujkált), megvetette a Horthy-korszakot, és a mélymagyarkodást. Lehet, hogy tévedésből írta be valaki a Jobbik programba? Mindenesetre róla ma kevesebb szó van. Azt kell mondjuk, kár.


Nyirő József erdélyi magyar író ravatala a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben
május 23-án
– Fotó: MTI / Kovács Tamás

Helyette berobbant a köztudatba, és az alaptantervbe Szálasi egyik legnagyobb híve, és politikájának kiszolgálója, sőt „motorja”, Nyírő József, akinek az újratemetése helyetti emlékünnepségen Vona Gábor mellett Kövér László házelnök és Szőcs Géza, akkori kulturális államtitkár is részt vett. Szintén nem szerepelt nevesítve, bár utalás szinten megjelent a Jobbik programban a Nemzeti Színház ügye. Hangosan követeli Alföldi Róbert leváltást a Jobbik, az ezzel kapcsolatos több parlamenti interpelláció, és az ezekre adott kulturális kormányzati válaszok a Házban zajlott legszínvonaltalanabb, és legszégyenletesebb viták közé tartoznak. Igaz, bár utalgattak rá, végül nem távolították el Alföldit. Az új emberminiszter, Balog Zoltán és az új kulturális államtitkára L. Simon László azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy jövőre már nem ő vezeti majd a színházat. Addig is a főváros az Új Színházat adta át – botrányos körülmények között – a radikálisoknak.

A Jobbik létre akarta hozni a Magyar Őstörténeti Intézetet is. Szőcs Géza leköszönt kulturális államtitkár meghirdetett Julianus-programja ehhez hasonló célt szolgált volna. Ez egyelőre nem valósult meg, mint ahogy a Fidesz kulturális programja sem látszik. Csak a Jobbiké.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik