Nagyvilág

Végső búcsú Margaret Thatchertől

margaret thatcher temetése (margaret thatcher, temetés, )
margaret thatcher temetése (margaret thatcher, temetés, )

Befejeződött a néhai brit miniszterelnök gyászszertartása.

A 87 esztendős korában múlt hétfőn elhunyt Margaret Thatcher gyászszertartását a Szent Pál-székesegyházban, az anglikán világunió londoni főtemplomában tartották, II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg, valamint a brit kormány és 170 ország 2300 meghívott közéleti személyisége – köztük Orbán Viktor miniszterelnök – jelenlétében.

A másfél órás szertartást Richard Chartres, London püspöke és Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága tartotta.

A ceremónia után a koporsót a Royal Hospital Chelsea kórházba vitték, ahol átadták a családnak. A családtagok hamvasztás előtti zártkörű szertartáson külön is búcsút vesznek a néhai kormányfőtől.

Churchill halála óta nem volt erre példa

Az uralkodó csaknem fél évszázada először vesz részt egy elhunyt brit miniszterelnök búcsúztatásán; legutóbb az 1965-ben meghalt Sir Winston Churchill temetési szertartásán volt jelen. A királynőnek uralkodása eddigi 61 esztendeje során – a jelenleg hivatalban lévő David Cameronnal együtt – összesen 12 miniszterelnöke volt, közülük nyolc már nem él.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik